4 Temmuz 2012 Çarşamba

insan kaynak değildir


Hiç sevmem! İnsan ve kaynak sözcüklerinin bir arada kullanılmasını hiç sevmem. Kaynak sözcüğü bende hep yerden fışkıran suları çağrıştırıyor. İnsanlar yerden fışkırmıyor ki. İnsan, doğumundan başlayarak sabırla , emekle, dikkatle yetiştiriliyor. Düşünen, hisseden, gülen, ağlayan, üreten bir varlık nasıl olur da, su, para, malzeme gibi maddesel kavramları tanımlayan kaynak sözcüğü ile tanımlanabilir .


Toplam Kalite Yönetimi'nde anahtar kelime "İnsan"dır. İnsan, bir kuruluşun en değerli varlığıdır. İnsana yapılan yatırım (ki bu eğitim olabilir) geri dönüşü en hızlı olan yatırımdır. Müşterilerinizi tatmin edecek, satışınızı ve kârınızı artıracak olanlar, bu insanlardır. Ancak İnsan, değerli bir kristal gibidir, her an kırılabilir, kırılan parçalar sizin ve müşterilerinizin ellerini kesebilir. İşte bu yüzden İnsan yönetimi dikkat ister, sabır ister, hoşgörü ister, motivasyon ister. Kısacası, liderlik ister.

Bu liderlikte hayati önem taşıyan iki önemli kavram vardır; iletişim ve saydamlık. Yöneticiler her konuda açık olmalı ve İnsanlarda önce yönetime güven duygusunu yerleştirebilmelidir. Tüm iletişim kanallarını açık ve işler hale getirerek Çalışanlarla iki yönlü iletişimi mükemmel bir duruma getirmek gereklidir. Ancak bunu yapabilmek için yatay organizasyona geçmek, hiyerarşiyi ortadan kaldırmak, açık kapı politikaları uygulamak ve alçak gönüllü olmak gereklidir.
Öncelikle uygulamakta olduğunuz çalışanların yönetimi süreciniz ve sisteminiz, kurumun politika ve stratejilerine ve kurum kültürüne uygun değilse bunu değiştiriniz. Eğer kurumun kültür ve değerlerini bilmiyorsanız bunu araştırınız. Kurum kültürünüzü bilmeden İnsan yönetimini, temel değerlerinizle, iletişim planlarınızla ayni potaya koyamazsınız.

İşe alma yöntemleriniz ve mülakat tekniklerinizden başlayarak tüm süreçlerinizi, kendinizi çalışanın yerine koyarak ve çalışanların görüşlerini, önerilerini alarak yeniden tasarlayınız. İşe yeni girenlerin, tüm çalışanlar gibi politika ve stratejileri, hedefleri bilmesini ve kurumun kültürü hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayınız. İş pozisyonlarına göre çalışanların gerekli eğitimleri almalarını sağlayınız. İnsanların kendilerini geliştirmelerine olanak veriniz, onlardan beklediklerinizi ve gelişmeye açık olan yönlerini tam bir açıklıkla söyleyiniz. Yöneticilerden geri besleme bilgisi almayan İnsanın beklentilerinizi bilmesi ve bu beklentilere göre kendi eksikliklerini giderebilmesi mümkün değildir.
Onlara başarılı olduklarında ve olumlu gelişmelerinde teşekkürde cimrilik etmeyiniz.
Örgüt kültürünüze uygun ödül sistemleri geliştirmeniz ve bu ödülleri çalışanlar tarafından gösterilen adaylar arasından, onların değerlendirmelerine göre sürekli olarak veriniz. İnsanları motive ediniz. Motivasyon her zaman yüksek ücret demek değildir. Bazen İnsanlar çok küçük şeylerle mutlu olabilirler (tıpkı çok küçük şeylerle kırılabilecekleri gibi). Artık motivasyon da güncelliğini yitirdi. İnsanlara güç veriniz. Onları yetkilendiriniz.
Ekip çalışmalarını devamlı teşvik etmek, çalışanların önerilerine kulak tıkamamak, onlara mutlaka cevap vermek ve neticeleri etkileyen olumlu önerileri ödüllendirmek Toplam Kalite Yönetimi'nin vazgeçilmez gerekleridir.
Bugün "ergonomi", toplam kalite yönetiminde önemli bir yer tutmaktadır. İnsanin çalışma ortamı, İnsan makine ilişkisi, bilimsel olarak ve İnsanin verimini artıracak, onun sağlığını koruyacak bir biçimde planlanmalıdır; is kazalarını yok etmek için tüm tedbirler alınmalıdır.

Bütün bu olumlu girişimleri yaparken zaman zaman , çalışanın sizi ve kurumu nasıl gördüğünü ve değerlendirdiğini bilmek ve onların geri beslemelerine göre yönetimi yeniden yönlendirmek gereklidir. Benim kişisel önerim, bir veya iki yılda bir yapılacak, çalışanların tutum araştırma anketleridir. Bu anketler sizin dışınızda, bağımsız bir kuruluşa ve tamamen anonim bir biçimde yaptırılmalı, çalışanlar hiç korkmadan açık bir şekilde bu anket sorularını cevaplandırabilmelidir. Sorular bilimsel bir biçimde ve kurumun kimliğine uygun hazırlanmalı, istatistik biliminin bütün imkanlarından yararlanmalıdır. Bu sorular o şekilde tasarlanmalıdır ki neticede faaliyetlerin etkinliği, yöneticilerin kalitesi, isletmenin saygınlığı, yöneticilerle iletişim ve yardımlaşma, kurumun geleceğine ilişkin düşünceler, ücretler, terfiler, kalite geliştirme, eğitim ve kurumla özdeşleşme gibi konularda çalışanların görüsü ortaya çıkmalıdır.
Bu anketlerin sonuçlarından korkmayınız, cesur olunuz, birçok olumsuz görüşle karşılaşabilirsiniz ancak önlemler aliniz ve devamlı iyileştirme programları uygulayınız, bir sonraki ankette daha iyi neticeler elde edebilmek için neler yapabileceğinizi yine çalışanlarla birlikte saptayıp, yönetim süreçlerinizi yeniden tasarlayınız.

Son olarak yine iletişim, iletişim, iletişim diyorum. Çalışanlarınızla devamlı iki yönlü iletişim içinde olun. Bütün, parçalarının toplamından büyüktür. İnsanların ortak bir hedefe doğru, tatmin edilmiş ve mutlu bir şekilde, sistematik hareketi ile aşılamayacak hiç bir engel yoktur.
İnsanları kaynak olarak görmeyin ama tüm kaynaklarınızı İnsanların mutluluğu için seferber edin.
Tanju ARGUN (Subat 1999)

Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template