30 Ocak 2015 Cuma

2014/7057 İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

30 Ocak 2015 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 29252
YÖNETMELİK
Karar Sayısı : 2014/7057
Ekli “İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 21/11/2014 tarihli ve 10020 sayılı yazısı üzerine, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 65 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 9/12/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.
2014/7057    İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 – 26/6/2006 tarihli ve 2006/10654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“d) İç denetçi aday belirleme sınavı son başvuru tarihinden önceki iki yıl içinde alınmış olması kaydıyla, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az elli puan almış olmak ya da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Yönetim Kurulunca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan bu puana denk bir puana sahip olmak.”
MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

30 Ocak 2015 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 29252
YÖNETMELİK
Maliye Bakanlığından:
—   İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 8/10/2005 tarihli ve 25960 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
c) İç denetçi aday belirleme sınavı son başvuru tarihinden önceki iki yıl içinde alınmış olması kaydıyla, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az elli puan almış olmak ya da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Yönetim Kurulunca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan bu puana denk bir puana sahip olmak.
MADDE 2 Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.



22 Ocak 2015 Perşembe

doğum yardımı ödeneği


DOĞUM YARDIMI ÖDENEĞİ: (657 SAYILI KANUNUN 207. MADDESİ)
Devlet memurlarından çocuğu dünyaya gelenlere 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği verilir.
Ana ve babanın her ikisi de Devlet memuru iseler ödenek yalnız babaya verilir.
Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği yapılan doğum yardımı ödeneği daha yüksek ise, memur olan eşe ayrıca doğum yardımı ödeneği ödenmez, daha düşük ise yalnız aradaki fark ödenir.
Mahkemelerce verilen ayrılık süresi içinde doğan çocuklar için bu yardım anaya
verilir.
Doğum yardımı Ödeneği hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri
aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için haczedilemez.
http://sgdb.mehmetakif.edu.tr/upload/75_2014_01_17.pdf


Not: Hesaplama Metodu: 2500*Memur aylık katsayısı (her yıl değişmektedir).


Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Fiyat Farkı

6 Ocak 2015 Salı

Stopaj Vergisi

 Stopaj nedir? Gelir veya kurumlar vergisine tabi bir kazanca ilişkin hasılatın ilgilisine ödenmesi aşamasında, ödemeyi yapanlarca, yasa ile belirlenmiş oranlar üzerinden istihkakın bir kısmının tutulup, hasılatı elde eden adına ve onun peşin vergisi olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde uygulanan vergileme yöntemi ve vergi güvenlik tedbiridir.
 http://www.muhasebedersleri.com/muhasebe-sorulari/sorular-beyannameler.html
Stopaj (Vergi tevkifatı), Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi kazançlara ilişkin hasılatın ilgililere ödenmesi aşamasında kaynakta kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir. Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen miktarda ödenir. Herhangi bir kişiye serbest meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz. Stopaj Vergisi olarak yaptığınız kesintiyi de muhtasar beyannamede devlete ödersiniz.
Stopaj vergisi nerede ortaya çıkar?
Stopajı doğuran işlem, stopaja tabi istihkakın nakden veya hesaben ödenmesidir.
Kimler Stopaj Vergisi verir?
Gelir veya kurumlar vergisine tabi bir kazanca ilişkin hasılatın (gelir, kazanç) ilgilisine ödenmesi aşamasında, ödemeyi yapanlarca, yasa ile belirlenmiş oranlar üzerinden istihkakın bir kısmının tutulup, hasılatı elde eden adına ve onun peşin vergisi olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde uygulanan vergileme yöntemi ve vergi güvenlik tedbiridir. Bu verginin ödenmesinden, kaynakta kesintiyi yapan sorumludur.
Stopaj Vergisi nasıl ödenir?
Tam ve Dar gelirli kurumların hangi durumlarda stopaj vergisi ödemesi gerektiği Kurumlar Vergisi kanunu ve Gelir Vergisi kanununda belirtilmiştir. Stopaj vergisinin en yaygın olan uygulama usülü ücretlerin kaynağında kesilen gelir vergisi teşkil eder. Bütün çalışanların gelir vergileri ücretleri ödenmeden kaynakta vergisi kesilir ve daha sonraki ayda muhtasar beyanname ile beyan edilir ve ödenir.
Stopaj Vergisinin amacı nedir?
Bu uygulamanın amacı vergilerin tahsilini daha kolay ve garantili şekilde gerçekleştirmek, küçük matrahların vergiden kaçırılmasını önlemek, maliye idaresinin ve vergi mükellefinin işlem yükünü azaltmak, verginin, gelirin doğuşundan çok kısa bir süre içinde maliye dairesine geçmesini sağlamak ve nihayet verginin mükellef üzerindeki psikolojik etkisini gidermektir.

Kaynak: http://www.stopajvergisi.com/stopaj-vergisi-nedir/ 


GELİR VERGİSİ STOPAJ ORANLARI
(193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu md. 94, 12/1/2009 tarih ve 2009/14592 s.BKK)
Stopajın Konusu
Oranı
Serbest meslek işleri dolayısı ile bu işleri yapanlara yapılan ödemelerden GVK md.18 kapsamında sayılan müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar ve mucitlere yapılan ödemelerden
% 17
Serbest Meslek Ödemelerinden (diğerlerinden)
% 20
Yıllara Sari İnşaat ve Onarım İşlerinde Ödenen İstihkak Bedelleri Üzerinden
% 3
Kira Ödemelerinden
% 20
Vakıf ve Derneklere Ait Gayrimenkullerin Kiralanması
% 20
Kooperatiflere Ait Gayrimenkullerin Kiralanması
% 20
Harcama Pusulası Karşılığı Yapılan Ödemelerden
Mal Alımları (193 sayılı Kanun md. 94/13-c)
% 5
Hizmet Alımları(193 sayılı Kanun md. 94/13-d)
% 10

ayrıca bu sayfaya da bakınız
bent no GVK /94.Maddesinin açıklaması Oran
2 Yaptıkları serbest meslek isleri dolayısıyla bu isleri icra edenlere yapılan ödemelerden (noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç)  
a. 18. madde kapsamına giren serbest meslek isleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17
b. Diğerlerinden %20
3 42. madde kapsamına giren isler dolayısıyla bu isleri dolayısıyla bu isleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden %3
4 Dar mükellefiyete tabi olanlara, telif ve patent haklarının satışı dolayısıyla yapılan ödemelerden %20
5.a. 70. maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden %20
b. Vakıflar ve derneklere ait gayri menkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden %20
c. Kooperatiflere ait gayri menkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden %20
6.a. Dağıtılsın veya dağıtılmasın Kurumlar Vergisi Kanununun 8. maddesinin 4 nolu bendinin;  
i. (a), (c) ve (d) bentlerinde yazılı kazançlardan %0
ii. (b) alt bendinde yazılı kazançlardan %10
b. i. Tam mükellef kurumlar tarafından, tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve bu vergilerden muaf olanlara dağıtılan, 75. Maddenin 2. fıkrasının 1, 2 ve 3 numaralı bentlerinde yazılı kar paylarından
(karin sermayeye eklenmesi kar dağıtımı sayılmaz)
%15
ii Tam mükellef kurumlar tarafından, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara (Türkiye'de bir is yeri veya daimi temsilci aracılığıyla kar payı elde edenler hariç) ve gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan, 75.maddenin ikinci fıkrasının 1,2 ve 3 numaralı bentlerinde yazılı kar paylarından (karin sermayeye eklenmesi kar dağıtımı sayılmaz) %15
iii 75. maddesinin ikinci fıkrasının 4 numaralı bendinde yazılı menkul sermaye iratlarının ana merkeze aktarılan tutarı üzerinden %10
c. Vakıflar ve derneklerin (kanunla kurulan dernek ve vakıflar ile sendikalar, meslek odaları ve bunların üst kuruluşları, borsalar ve siyasi partiler hariç), iktisadi islememelerden elde edilenler dışında kalan ve tevkif ata tabi tutulmamış olan her türlü gelirlerinden (dernek ve vakıflara kuruluşları sırasında tahsis edilen sermaye, üyelerine emeklilik aylık ve ikramiyesi vermek üzere çalışan vakıfların aidat gelirleri hariç, sıfır oranda tevkifatı tutulmuş gelirleri ile bağış ve yardımlar dahil)  
i. Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu menfaatlerine yararlı sayılan dernekler için %0
ii. Diğer vakıf ve dernekler için %0
  MEVDAT FAİZLERİNDEN (YTL,DÖVİZ,REPO) %15
10 a Bas bayiler hariç olmak üzere Milli Piyango İdaresince çıkarılan biletleri satanlar ile diğer kişilerce çıkarılan bu nitelikteki biletleri satanlara yapılan komisyon, prim ve benzeri ödemelerden % 20
b. 4077 şayili tüketicinin korunması hakkında kanuna göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını is akdi ile bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlara bu faaliyetleriyle ilgili olarak yapılan komisyon, prim ve benzeri ödemelerden % 20
11 Çiftçilerden alınan zirai mahsullerden ve hizmetler için yapılan ödemelerden;  
a. Hayvan ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,  
i Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için % 1
ii (i) alt bendi dışında kalanlar için % 2
B Diğer zirai mahsuller için,  
i Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için % 2
ii (i) alt bendi dışında kalanlar için % 4
C Zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetler için  
i Orman idaresine veya orman idaresine karsı taahhütte bulunan kurumlara yapılan ormanların ağaçlandırılması, bakimi, kesimi, ürünlerin toplanması, taşıması ve benzeri hizmetler için % 2
ii Diğer hizmetler için % 4
D çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için % 0
12 PTT acenteliği yapanlara, bu faaliyetleri nedeniyle ödenen komisyon bedeli üzerinden % 20
13 Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden;  
a. Havlu, çarşaf, çorap, hali, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, her nevi turistik eşya, haşir, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek ve benzeri emtia bedelleri veya bu emtianın imalinde ödenen hizmet bedelleri üzerinden % 2
B Hurda mal alımları için % 2
C Diğer mal alımları için % 5
D Diğer hizmet alımları ('a', 'b' ve 'c' alt bentleri hariç olmak üzere mal ve hizmet bedeli ayrılmaması hali de bu kapsamdadır) için % 10
14 75. maddenin ikinci fıkrasının 14 numaralı bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından (kanunla kurulan dernek ve vakıflar ile dernek ve vakıf olmamakla birlikte; odalar, borsalar,meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardim sandıkları gibi vergi uygulamalarında dernek ve vakıf olarak kabul edilenler hariç, dernek ve vakıflar ile tam mükellef kurumlara ödenenler dahil) % 20
15 a 75' inci maddenin ikinci fıkrasının (15) numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından % 10
B 75' inci maddenin ikinci fıkrasının (15) numaralı bendinin (b) alt bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından % 10
C 75' inci maddenin ikinci fıkrasının (15) numaralı bendinin (c) alt bendinde yer alan menkul sermaye iratlarından % 5

5 Ocak 2015 Pazartesi

Pazarlık Usulünde Davet Edilmeyen İsteklinin İhaleye Katılmak İstemesi Sorunu

Pazarlık Usulünde Davet Edilmeyen İsteklinin İhaleye Katılmak İstemesi Sorunu | Başkontrolör

Bu yazımızda Kamu İhale Kanununda yapılan onca değişiklikte gündeme gelmeyen fakat Kamu İhale Kurul Kararlarıyla da halen tam olarak çözümlenmemiş bir sorunu ele alacağız. İptal edilen ihale sonrası ya da ilk defa 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21.maddesinin (b), (c) ve (f) bentlerine göre yapılacak olan ihalelere davet edilmediği halde katılmak isteyen kişilerin katılmasına izin verilip verilmeyeceği hususudur.

2014/7142 Geliştirme Ödeneği Ödenmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar


1 Ocak 2015 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 29223
Karar Sayısı : 2014/7142
Ekli “Geliştirme Ödeneği Ödenmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 19/12/2014 tarihli ve 11183 sayılı yazısı üzerine, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 14 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/12/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.
 Eki için tıklayınız


Kuruluşundan bu yana 15. yılını dolduran üniversitelerde çalışan akademisyenlerin Geliştirme Ödeneği kesilmişti.
Bu karar ile 15 yıllık süre 16 yıl olarak değiştirilmiş ve bu sorun 1 yıl sonraya ötelenmiştir.
http://www.memurlar.net/haber/495618/

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template