20 Nisan 2011 Çarşamba

İTS ve karekodlu ilaçlar hakkında bilgilendirme

Bilindiği üzere SGK tarafından 20.01.2010 tarihinde 2010/11 sayılı “İlaç Takip Sistemi ile Karekodlu ürünlerin bedellerinin ödenmesi” konulu Genelge yayımlanmış ve konu ile ilgili olarak Türk Eczacıları Birliği de 30.01.2010 tarihli yazısı ile ayrıntılı bir bilgilendirme yapmıştı.

İlgili Genelgenin “2. Uygulanacak Usul ve Esaslar”  başlıklı maddesinde İTS Kapsamında üretilen ilaçların SGK’ya nasıl fatura edileceği, bu ilaçlarda reçete ekinde olması gereken kupür, barkod, karebarkod ile ilgili bilgiler belirtilmiştir. Aynı bilgiler Genelge’nin Ekinde Tablo olarak da verilmiştir.

SİSTEME KAREKODLU İLAÇ GİRİŞİ SIRASINDA; SGK PROVİZYON SİSTEMİNDEKİ “KAREKODLU” KUTUCUĞU KESİNLİKLE İŞARETLENMEMELİDİR!

2. Uygulanacak Usul ve Esaslar
2.1. 01/01/2010 tarihinden önce üretilerek Yönetmeliğe uygun olarak ambalajlanan ve üzerinde sadece barkod ve kupür bulunan ürünler, mevcut uygulamada olduğu şekliyle kupür ve barkodları kesilip reçeteye eklenerek Kuruma fatura edilecektir. Bu ürünler İTS’ye kaydedilmeyecektir.

01/01/2010 öncesi üretilen bu tür ilaçlarda karekod bulunmamaktadır ve  İTS Kaydı yapılmamıştır. 31/12/2010 tarihine kadar Kuruma FİYAT KÜPÜRÜ VE BARKOD kesilerek fatura edilecektir.



2.2. 01/01/2010 tarihinden önce karekod basılmak üzere kupürsüz tasarlanmış ambalajlara, kupür yerine işlem görmesi için sürşarj konulmayacaktır. Bu tarih itibariyle piyasaya sürülecek ürünler, karekodlu olarak üretilecek ve karekod bilgileri İlaç Takip Sistemine bildirildikten sonra piyasaya verilecektir. Piyasada bulunan bu tür ürünler 01/04/2010 tarihine kadar BARKOD VE FİYAT KUPÜRÜ YERİNE GEÇEN FİRMA SÜRŞARJI/ETİKETİ kesilip reçeteye eklenerek Kuruma fatura edilecektir.

01/01/2010 öncesi bu tür ilaçlarda Karekod bulunmamaktadır. İTS Kaydı bulunmayan bu tür ilaçları 01/04/2010 tarihine kadar Kuruma BARKOD VE FİYAT KUPÜRÜ YERİNE GEÇEN FİRMA SÜRŞARJI/ETİKETİ kesilerek fatura edilecektir.



2.3. 01/01/2010 tarihinden önce üretilerek ambalajlanan ve üzerinde “karekodlu”, “karekodludur” gibi ifadelerle iptal edilmemiş fiyat kupürü ile birlikte karekod ve barkod bulunan ürünler firmalar tarafından İTS’ye kaydedilmeyecektir. Bu ürünler fiyat kupürü, karekod ve barkodları kesilip reçeteye eklenerek Kuruma fatura edilecektir.
 

01/01/2010 öncesi üretilen bu tür ilaçlarda ilaç fiyat küpürü, barkod ve karekod bulunmaktadır.( KAREKODLUDUR veya başka bir ifade küpür üzerinde bulunmamaktadır) İTS  Kaydı olmayan bu tür ilaçlar 31/12/2010 tarihine kadar Kuruma BARKOD VE FİYAT KUPÜRÜ İLE KAREKOD kesilerek fatura edilecektir.

REÇETE GİRİŞİ SIRASINDA PROVİZYON SİSTEMİNDEKİ “KAREKODLU” KUTUCUĞU KESİNLİKLE İŞARETLENMEMELİDİR!



2.4. Yönetmeliğe uygun olarak ambalajlanan ve dış ambalajında karekod bulunduğu için fiyat kupürü üzerinde “karekodlu”, “karekodludur” gibi ibarelerle fiyat kupürü iptal edilmiş ürünler, İTS’ye firmalar tarafından kaydedilmeyip, bu ürünler 01/04/2010 tarihine kadar fiyat kupürü, karekod ve barkodları kesilip reçeteye eklenerek Kuruma fatura edilecektir. 01/04/2010 tarihi itibariyle eczanelerce karşılanan reçetelere, üzerinde “KAREKODLU”, “K.KODLU”, “KAREKODLUDUR”, “KAREKOD İÇERMEKTEDİR” ve benzeri ibareler yer alan fiyat kupürleri kesilerek eklendiği taktirde bu ürünlerin bedeli ödenmeyecektir.

2009-2010 tarihleri arasında üretilen bu tür ilaçlarda fiyat küpürünün üzerinde “KAREKODLUDUR” ifadesi bulunmaktadır. Zorunlu olmamakla beraber Barkod ve zorunlu olarak karekod içeren bu tür ilaçların İTS kaydı yoktur. 01/04/2010 tarihine kadar Kuruma FİYAT KUPÜRÜ, KAREKOD ve BARKOD (var ise) kesilerek fatura edilecektir.

REÇETE GİRİŞİ SIRASINDA PROVİZYON SİSTEMİNDEKİ “KAREKODLU” KUTUCUĞU KESİNLİKLE İŞARETLENMEMELİDİR!

Makalenin tümünü okumak için tıklayın:

http://www.bilgikent.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=872:its-ve-karekodlu-ilaclar-hakkinda-bilgilendirme&catid=59:izmir-eczaci-odasi-haberleri
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template