9 Mayıs 2012 Çarşamba

yurtdışı geçici görevlendirme ve ön mali kontrol

  Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller" 27/08/2009 tarihi itibarıyla yürürlüğe konulmuştur.
 Söz konusu Esas ve Usuller uyarınca beşinci madde kapsamında yapılacak görevlendirmelerde Strateji Geliştirme Başkanlıkları ön mali kontrol yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Aşağıda yer verdiğim Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanının yazısında konuyla ilgili bazı hususlara açıklık getirmek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla bazı açıklamalara yer verilmiştir.

1-Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı yazısı
YURTDIŞI KONAKLAMA GİDERLERİ HAKKINDA DUYURU


01/06/2009 tarihli ve 2009/15244 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar", 26/07/2009 tarihli ve 27300 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kararın beşinci maddesinde, yurtdışı geçici görevlendirmelerinde ödenecek konaklama bedellerine ilişkin, kullanılacak ödeneklerin tutarları ile bu giderlerin ödenmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca belirleneceği ifade edilmiştir.
Bu hüküm uyarınca Maliye Bakanlığınca Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller hazırlanarak 27/08/2009 tarihli ve 11216 sayılı yazı ile Bakanlığımıza gönderilmiştir.
Bakanlar Kurulu Kararının beşinci maddesi uyarınca görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle yapılacak bazı görevlendirmelerde, dördüncü maddedeki limitlerle bağlı olmaksızın konaklama giderinin tamamının ödenebileceği; ancak bu limitleri aşan miktarın idare bütçesinin 03.3.3.01 ekonomik kodunda yer alan yurt dışı geçici görev yolluğu kesintili başlangıç ödeneğinin % 30 unu aşamayacağı belirtilmiştir. Bu hususun kontrolü açısından da Esas ve Usullerin altıncı maddesi uyarınca Strateji Geliştirme Başkanlıklarına beşinci madde kapsamında yapılacak görevlendirmelerde koordine parafı açılması ve ödemelerden önce de ön mali kontrol yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Buna göre, konuyla ilgili bazı hususlara açıklık getirmek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla aşağıda belirtilen açıklamalara gerek duyulmuştur:
Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararın beşinci maddesine göre yapılacak görevlendirmelerde konaklama bedelinin tamamının ödenebilmesi için;
1- Görevlendirme onayında bu hususun belirtilmesi,
2- Görevlendirme onayına Strateji Geliştirme Başkanlığı için koordine parafın açılması ve parafının alınması,
3- Anılan madde kapsamında yapılan işlemlere ilişkin evrakın, Ek-2'de belirtilen çizelgeyle birlikte, ön mali kontrol için (ön ödeme/avans hariç) Strateji Geliştirme Başkanlığına gönderilmesi,
4- Söz konusu madde gereğince ödenecek konaklama bedelleri toplamının, Bakanlık bütçesinin 03.3.3.01 ekonomik kodunda yer alan "Yurtdışı geçici görev yolluğu" kesintili başlangıç ödeneğinin %30'unu aşmaması
hususunda harcama birimlerince de gereken titizlik ve özenin gösterilmesi gerekmektedir. Hesaplamaya ilişkin bir örnek Ek-3 ve Ek 4'de verilmiştir.
Bu itibarla, Maliye Bakanlığınca yayımlanan Esas ve Usullere ve yukarıda belirtilen hususlara göre gerekli tedbirlerin alınması ve işlemlerin takibinin yapılması hususunda,
Bilgi ve gereğini arz/rica ederim. 


Kaynak:http://www.sgb.adalet.gov.tr/


2-Ondokuz Mayıs Üniversitesi ön mali kontrole ilişkin usul ve esaslar
Bu hususla ilgili Ondokuz Mayıs Üniversitesi ön mali kontrole ilişkin usul ve esasların 14.maddesinde örnek olacak bir metin yayınlamış bulunmaktadır.
Söz konusu usul ve esasların 14.maddesinde

Yurtdışına Geçici Görevle Görevlendirilenlere Ödenecek Konaklama Giderleri
Madde 14- 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesi gereğince Bakanlar Kurulunca çıkarılan "Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar" 26 Temmuz 2009 tarih ve 27300 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu kapsamda kullanabilecek ödenek tutarları ile bu giderlerin ödenmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi söz konusu karar ile Maliye Bakanlığına verilmiştir.
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Yurtdışına Geçici Görevle Gönderilenlere Ödenecek Konaklama Giderlerine İlişkin Esas ve Usuller" 27/08/2009 tarihi itibarıyla yürürlüğe konulmuş olup, bu usul ve esaslar çerçevesinde harcama birimlerimizce;
1- Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararın 5 inci maddesi gereğince konaklama bedellerinin ödenmesinin söz konusu olması halinde görevlendirme onaylarında "Konaklama bedeli, Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararın 5 inci maddesine göre ödenecektir." ibaresi eklenerek bu hususun ayrıca belirtilmesi zorunludur. Bu hususun görevlendirme onayında yer almaması halinde, konaklama bedeli Kararın 4. maddesine göre ödenecektir.
2- Kararın 5 inci maddesine göre ödenecek konaklama bedeline ait görevlendirme onayına "SGB Koordinasyonu" ibaresi eklenerek harcama yetkilisince imzalanmadan önce koordinasyon için Başkanlığa gönderilerek koordine parafını almaları gerekmektedir.
3- Yurt dışı geçici görev yolluğu bildirimlerinde, ödedikleri konaklama bedelinin Kararın 4 üncü maddesi kapsamında karşılanan tutarı ile 5 inci maddesi kapsamında karşılanacak tutarının ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir.
4- Yurtdışı görevinin tamamlanmasını müteakip düzenlenecek ödeme emri ve eki belgeler Başkanlığımız Muhasebe Birimine intikal ettirilmeden önce Ön mali kontrole tabi tutulmak üzere, Başkanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.
Yurtdışına Geçici Görevle Görevlendirilenlere Ödenecek Konaklama Giderleri Başkanlıkça en geç üç işgünü içinde kontrol edilir. Kontrol sonucunda uygun görülmeyenler, aynı süre içinde gerekçeli bir yazıyla ilgili birime gönderilir.
http://sgdb.omu.edu.tr/UserFiles/onmalikontroleiliskinusulveesaslar%281%29.pdf
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template