27 Şubat 2013 Çarşamba

Doğrudan teminde Kamu İhale Kurumunun yetkileri

Doğrudan temin ihale usulleri arasında sayılmadığından KİK tarafından şikayetlerin incelenmesi yapılmamaktadır.
ancak alımın doğrudan temin ile yapılıp, yapılmayacağına ilişkin şikayetler kurumun yetkileri içerisinde bulunmaktadır.(1)

Doğrudan Temin ihale usulü olmadığından dolayı KİK Tarafından herhangi bir inceleme ve uygulamanın doğruluğu kontrolleri yapılamaz

 Kamu İhale Kurumunun Yetkileri
•Doğrudan temin ihale usulleri arasında sayılmadığından KİK tarafından şikayetlerin incelemesi yapılmamaktadır. Ancak Alımın doğrudan temin ile yapılıp yapılmayacağına ilişkin şikayetler kurumun yetkileri içerisindedir.

•Ayrıca Kurumun İhale Kanun ve ilgili mevzuatı hükümlerine aykırılık iddialarını inceleme ve sonuçlandırma görevi olduğu unutulmamalıdır. (4734sK, 53.md)

•Aynı maddenin e bendinde de Kurumun Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görev ve yetkili olduğu belirtilmiştir.(2)

Kamu İhale Kurumuna Bilgi Verilmesi
•Doğrudan temin yoluyla alımların yapılmasından itibaren en geç bir ay içerisinde "Doğrudan Temin Kayıt ve Bilgi Formu" tanzim edilerek Kamu İhale Kurumuna gönderilecektir (internet yoluyla  gönderilmesi mümkündür).

•Her bir alım için ihale kayıt numarası alınmayacak, sadece alımın yapılmasından itibaren bir ay içerisindeki diğer alımları da içerecek şekilde Form tanzim edilecektir.(2)


Doğrudan teminle yapılan alımlar dolayısıyla Kamu İhale Kurumuna şikayet başvurusu yapılabilecek midir?
ØBilindiği gibi Kamu İhale Kurumuna yapılacak itirazen şikayet başvuruları Kanunun 55 ve 56 ncı maddelerinde öngörülen kayıt, şart ve prosedüre uygun olarak ancak “isteklilerce” ve “ihalelere ilişkin olarak....” yapılabilmektedir.

ØDoğrudan temin uygulamasında ise, Kanunun 4 üncü maddesindeki tanıma uygun istekli sıfatına haiz kişi veya kişiler söz konusu olmayacağı gibi, bir ihalenin varlığından da söz edilemeyecektir.

ØBu nedenle doğrudan teminin uygulandığı durumlarda Kanunun 55 ve 56 ncı maddelerinde düzenlenen idareye şikayet ve Kamu İhale Kurumana itirazen şikayet süreci işletilemeyecektir. (3)


KAYNAKLAR
1- personel.gop.edu.tr/hizmetici/ihale/dogrudantemin.ppt
2- Fatih İŞLEK-Mali Hizmetler Uzmanı
http://www.batmanproje.gov.tr/dosyalar/category/6-sodes-dosyalar-.html?download=41%3Adorudan-temin
3-Eshabil KARABIYIK-İç Denetçi 

Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template