6 Şubat 2014 Perşembe

vergi borcu soruşturması

Hangi hallerde vergi borcu yoktur yazısı aranacak?

Kamu ihale kanunu çerçevesinde yapılan alımlara ilişkin ödemelerde eğer ödemenin tutarı 2 bin lirayı aşıyorsa biz burada vergi borcu yoktur yazısını aramak zorundayız. Vergi borcu yoktur yazısını mükellef getirecek, biz bu borcu yoktur yazısını gördükten sonra ödemeyi yapacağız. Eğer vergi borcu bin liranın altındaysa vergi borcunu yok sayabiliriz, tahsilat genel tebliğine göre. Bin lirayı aşanlarda ise mükellefin rızasıyla bunu vergi dairesine, vergi mükellefi olarak yatırmak surumundayız. Bin beş yüz liralık bir ödeme yapıyorsak o zaman vergi borcu yoktur yazısını aramamıza gerek yok.Yani burada emanate alınan tutarın bütçeye gider yazılan değil, ödemenin rakamı önemli. Ödemenin 2 bin lirayı aştığı durumlarda isteyeceğiz. Dolayısıyla fatura iki tane fatura olsa bin beş yüz, bin beş yüz, üç bin. Bu durumda isteyeceğiz. Ancak bir fatura var 4 bin lira. Bunu bin beş yüz, bin beş yüz lira ödüyorsak, bu durumda da istemeyeceğiz. Peki kim isteyecek? Bu görev ödemeyi yapan kişinin. Yani kamu idarelerinde bu vergi borcu yoktur yazısını aramakla mükellef olan kişi, muhasebe yetkilisidir. Muhasebe yetkilisi bu yazıyı arayacak. Eğer aramadan ödeme yaparsa idari para cezasına muhatap olması da söz konusu olacaktır.(1)


....Fatura bedeli 2.000-TL’nin üzerinde ise alım yapılan firmadan vergi borcu yoktur yazısı istenir.
(2)


 19 Temmuz 2008 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26941 Maliye Bakanlığı:TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ SERİ: A
SIRA NO: 3

 "i) 22/1/2002 tarihli ve 24648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumların bu Kanun kapsamında hak sahiplerine 2.000 liranın üzerinde yapacakları ödemeler sırasında,"

(3)
        

daha önceki hükümlerde şu şekilde yer alıyordu
-----------------------------------------------------------------------------

(4) ....C- SAYMANLIKLAR TARAFINDAN “1993/6 TAHSİLÂT İÇ GENELGESİ” KAPSAMINDA HAK VE ALACAKLARIN ÖDENMESİNDEN ÖNCE

29.09.1993 tarihinde yayınlanan 1993/6 Tahsilât İç Genelgesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarından hak ve alacağı olan mükelleflere saymanlıklar tarafından ödeme yapılabilmesi için bu mükellefin kayıtlı olduğu vergi dairelerine borcu bulunup bulunmadığı sorulmakta, borcunun bulunması halinde vergi dairesi tarafından düzenlenen haciz bildirilerine istinaden mükellefin hak ve alacağından yeterli miktarda mahsup yapılarak vergi dairesi hesaplarına aktarılmaktadır.

İç Genelge’ye göre;

- Hak sahibinin vergi dairesi ile ödemeyi yapacak saymanlığın aynı il sınırları içerisinde olması halinde (2002/1 Tahsilât İç Genelgesi ile değişen tutar) 1.000 lirayı aşan ödemelerde,

- Hak sahibinin vergi dairesi ile saymanlığın bulunduğu illerin farklı olması halinde (2002/1 Tahsilât İç Genelgesi ile değişen tutar) 2.000 lirayı aşan ödemelerde,

saymanlıklar tarafından mükellefin bağlı olduğu vergi dairelerinden vergi borcu araştırması yapılması gerekmektedir.

Saymanlıkların mükellefin vergi borcu bulunup bulunmadığına ilişkin talepleri ile aynı sebeple mükelleflerin bizzat müracaatları neticesinde düzenlenecek belgelerin tanziminde vergi türü ve miktarı konusunda bir kısıtlama olmayıp, mükellef hakkında cebri takibat aşamasındaki bütün borçları dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.
(4)


(5)TAHSİLAT İÇ GENELGESİ SERİ NO: 2002/1

Bu genelgenin yayımını müteakip vergi borcu araştırmasında esas alınacak ödeme miktarının, hak sahibinin bağlı bulunduğu vergi dairesinin; ödemeyi yapan saymanlığın bulunduğu il sınırları içinde olması halinde 1Milyar lira, başka bir ilde bulunması halinde ise 2 Milyar lira olarak uygulanması uygun görülmüştür.(5)

Not:burada yer alan milyarı Türk lirasından altı sıfır atıldığı için 1000 ve 2000 lira şeklinde okumak gerekir.

KAYNAKLAR
1-http://www.tebkobitv.com/uzmanlar/erkan-karaarslan/vergi-borcu-yoktur-yazisini-aramadan-odeme-yapabilir-miyiz-30517 

2-http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/imid.portal?page=duyuru&id=duyuru07 



(4)http://huseyinust.com/konu-mukelleflere-verilen-8220-vergi-borcu-yoktur-8221-yazilari.html

(5) http://www.gurelimevzuat.com/index.php?n=2,6,72



Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template