24 Mayıs 2016 Salı

375 sayılı KHK'ya 666 sayılı KHK ile eklenen ilgili hükümlerin iptali hakkında Anayasa mahkemesi kararı

––  Anayasa Mahkemesinin 5/5/2016 Tarihli ve E: 2016/34, K: 2016/30 Sayılı Kararı
Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, ücret ile gösterge ve makam tazminatının, merkez teşkilatına ait uzman unvanlı kadrolara ödeneceğine hükmeden itiraz konusu kuralların 666 sayılı KHK ile düzenlendiği belirtildi.

Kararda, mevcut veya yeni ihdas edilen ya da bir başka bakanlıkla birleştirilen bakanlıkların görev, yetki, teşkilat ve kadrolarının düzenlenmesiyle ilgili olmayan hususların Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığı, bu nedenle KHK ile doğrudan mali haklarda bir düzenleme yapılamayacağı ifade edildi.

Yetki Kanunu'nda öngörülen amaç, kapsam ve ilkeleriyle bağlantılı olmaksızın sırf mali konularda bir düzenleme yapılamayacağının açık olduğu vurgulanan kararda, iptali istenen düzenlemelerle ise anılan personelin mali haklarına ilişkin bir düzenleme yapıldığı hatırlatıldı.

Kararda, "Oysa ki yetki kanununda kamu görevlilerinin atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarından söz edilmiş ancak mali haklara ilişkin bir ibareye yer verilmemiştir. Diğer yandan, kurallarda öngörülen mali haklara ilişkin hüküm, doğrudan mali haklara ilişkin bir düzenleme niteliğindedir. Açıklanan nedenlerle kurallar, 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığından Anayasa'nın 91. maddesine aykırıdır. İptalleri gerekir." denildi.

http://www.memurlar.net/haber/586120/



Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template