5 Ekim 2017 Perşembe

Muhasebe yetkilisinin nitelikleri ve atanması

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 61. maddesinde muhasebe hizmeti şu şekilde tanımlanmıştır. " Muhasebe   hizmeti;   gelirlerin   ve   alacakların   tahsili, giderlerin hak sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi,    gönderilmesi    ve   diğer   tüm   malî    işlemlerin   kayıtlarının    yapılması    ve   raporlanması    işlemleridir.   Bu   işlemleri yürütenler muhasebe yetkilisidir. Memuriyet kadro ve unvanlarının muhasebe yetkilisi niteliğine etkisi yoktur.
Muhasebe yetkilisi, bu hizmetlerin yapılmasından ve muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasından sorumludur. 9.12.1994 tarihli ve 4059 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin muhasebe hizmetleri Maliye Bakanlığınca yürütülür. Muhasebe yetkilileri gerekli bilgi ve raporları   düzenli olarak   kamu idarelerine verirler."
Muhasebe Yetkilililerinin eğitimi,sertifika verilmesi ile çalışma usul ve esaslarına ilişkin yönetmelikte Muhasebe yetkilisi: Muhasebe hizmetlerinin yürütülmesinden ve muhasebe biriminin yönetiminden sorumlu, usulüne göre atanmış sertifikalı  yöneticiyi, ifade eder.

aynı yönetmeliğin 25.maddesinde "Kanunların öngördüğü şekilde yetkili kılınmamış  hiçbir gerçek veya tüzel kişi kamu adına tahsilat ve ödeme yapamayacağı gibi muhasebe hizmeti de veremez.
 Usulüne göre atanmadığı halde muhasebe hizmetlerinden bir kısmını veya tamamını kendiliğinden yapanlar ile yapılması konusunda emir  veren yöneticiler hakkında, Sayıştay tarafından belirlenecek mali  sorumlulukları saklı kalmak üzere, adli ve idari yönden de ayrıca işlem   yapılır." denilmektedir.

5018 sayılı Kanunun  62.maddesinde  Muhasebe    yetkilisi    görevini    yürütmek    üzere    atanacakların nitelikleri belirtilmiştir. buna göre :
Muhasebe    yetkilisi    görevini    yürütmek    üzere    atanacakların,    657    sayılı    Devlet    Memurları    Kanununun    48    inci maddesinde belirtilenler ile aşağıdaki şartları taşıması gerekir:
a) En az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak.
b) Kamu idarelerinin muhasebe hizmetlerinde en az dört yıl çalışmış olmak koşuluyla bu idarelerde muhasebe yetkilisi yardımcısı veya eşiti görevlerde bulunmak.
c) Muhasebe yetkilisi sertifikası almış olmak.
d) Son üç yıl içerisinde olumsuz sicil almamış olmak.

e) Aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmak.
f) Görevin gerektirdiği bilgi ve temsil yeteneğine sahip olmak.
Ancak, belde ve nüfusu 25.000'in altında olan ilçe belediyeleri ile mahalli idare birliklerinde muhasebe yetkilisi görevini yürütmek üzere atanacakların, yukarıdaki fıkranın (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen şartları taşımaları kaydıyla, en az lise mezunu olmaları ve kamu idarelerinin muhasebe hizmetlerinde en az dört yıl çalışmış olmaları yeterlidir.
9.12.1994 tarihli ve 4059 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde muhasebe yetkilisi Maliye Bakanlığınca, diğer kamu idarelerinde ise üst yöneticiler tarafından atanır.
Muhasebe yetkilisi olacak görevliler, Maliye Bakanlığınca görevin niteliği dikkate alınarak meslekî konularda eğitime tâbi tutulur ve bu eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilir.
(Değişik son fıkra: 24/7/2008-5793/36 md.) Muhasebe yetkilisi sertifika programına başvuru şartları, adayların eğitimi, eğitim süresi, sertifika sınavı, sertifika verilmesi, bu işlemlerin genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yapılması ile muhasebe yetkililerinin çalışma usul ve esasları, Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.

Kaynak:
1-5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu
2- Muhasebe Yetkilililerinin eğitimi,sertifika verilmesi ile çalışma usul ve esaslarına ilişkin yönetmelik
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template