4 Ekim 2019 Cuma

AB’den Sağlanacak Katılım Öncesi Fonların ve AB Birlik Programlarına Katılımın Yönetimi ile İlgili 2019/20 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi

––  AB’den Sağlanacak Katılım  Öncesi Fonların ve AB Birlik Programlarına Katılımın Yönetimi ile İlgili 2019/20 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi

4 Ekim 2019 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30908

I. GİRİŞ
1. Amaç ve Kapsam
Bu Genelgenin amacı; Avrupa Birliği (AB)'nden Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-accession Assistance - IP A) kapsamında sağlanan fonların AB ile akdedilen anlaşmalarla uyumlu olarak etkin, idari ve mali yönetim ilkeleri çerçevesinde kullanılmasını sağlayacak kamu idarelerini belirlemek ve bu kurumlar arasındaki ilişkileri düzenlemektir.
Bu Genelge, Katılım Öncesi Yardım Aracının yönetimine ilişkin sorumlulukları bulunan kurumlar arasındaki işlemlerde işbirliği ve koordinasyon sağlanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
2. Yasal Dayanak
2014-2020 döneminde AB'den ülkemize sağlanacak hibe niteliğindeki fonlar Katılım Öncesi Yardım Aracını (IPA II) Tesis Eden 11 Mart 2014 tarihli (AB) 231/2014 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü ile 231/2014 sayılı Tüzüğün Uygulanmasına İlişkin Özel Kurallar Hakkında 2 Mayıs 2014 tarihli (AB) 447/2014 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü esasları çerçevesinde kullandırılacaktır.
Katılım Öncesi Yardım Aracının amacı, aday ülkelerin AB tam üyelik hedefi doğrultusunda; AB değerleri, standartları, politikaları ve uygulamalarına uyum sağlamak amacı ile siyasi, kurumsal, hukuki, idari, sosyal ve ekonomik reformlarını desteklemek ve aday ülkeleri üyelik sonrası kullandırılacak olan Avrupa yapısal ve yatırım fonlarının kullanımına yönelik olarak hazırlamaktır. 2007-2013 döneminde AB'den sağlanan Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamındaki fonların yönetimi bakımından 2011/15 sayılı ve "Katılım Öncesi AB'den Sağlanacak Fonların Yönetimi" konulu Genelge ile tesis edilen yapı ve komiteler, anılan dönemde başlayan proje ve program faaliyetleri tamamlanıncaya kadar görevlerini ifa ederler.
AB ile ülkemiz arasındaki mali işbirliğinin yukarıda belirtilen AB tüzüklerine uygun olarak yürütülmesi amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu arasında 11 Şubat 2015 tarihinde 'Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA-II) Çerçevesinde Birlik Tarafından Türkiye Cumhuriyeti'ne Yapılacak Mali Yardımın Uygulanmasına İlişkin Düzenlemeler Hakkında Çerçeve Anlaşma" (IPA II Çerçeve Anlaşması) imzalanmıştır. Söz konusu Anlaşmanın onaylanması 4/4/2015 tarihli ve 6647 sayılı Kanunla uygun bulunmuş ve 28/4/2015 tarihli ve 29340 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Anlaşmanın
onayına ilişkin 8/5/2015 tarihli ve 2015/7708 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ise 21/6/2015 tarihli ve 29393 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında Türkiye'ye sağlanan fonlar, Komisyon kararı ile kabul edilen IPA-II Dönemi Endikatif Türkiye Strateji Belgesi (2014-2020) (Türkiye Strateji Belgesi)'nde yer alan politika alanlan altında belirlenen öncelikli dokuz sektör için kullandırılacaktır.
Söz konusu politika alanları, öncelikli sektör ve alt sektörler ile bu sektör ve alt sektörlerde AB'den sağlanacak fonların kullandırılmasından sorumlu olacak kurumlar Tablo.l 'de belirtildiği gibidir.

II. KURUMSAL YAPILAR
IPA II Çerçeve Anlaşmasında belirtilen görevleri yerine getirmek ve mali yardımların daha etkin kullanımını temin etmek üzere aşağıdaki kurum ve kişiler belirlenmiştir.
Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatörü: Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında Türkiye Strateji Belgesi'nin ve program önceliklerinin ulusal politika ve programlarla uyumlu olarak belirlenmesi ve bunların birbirleriyle tamamlayıcılığının sağlanması, paydaşlarla gerçekleştirilen çalışmaların koordinasyonu ile aynı zamanda program uygulamalarının Türkiye Strateji Belgesi ile tutarlılığının temini, programlamanın genel koordinasyonu, uygulamanın izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanmasını sağlamak üzere Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatörü olarak Avrupa Birliği Başkanı görevlendirilmiştir. Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatörünün sekretarya hizmetleri Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülür.
Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatörü, IPA II dönemi finansman önceliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmaları yürütmek; IPA II Çerçeve Anlaşmasının, sektörel anlaşmaların ve finansman anlaşmalarının içeriklerine yönelik müzakere süreçlerini yönetmek; bu anlaşmaları imzalamak ve Avrupa Komisyonuna iletmek; nihai hale gelen sektörel operasyonel programlar, sektör planlama dokümanları ve eylem belgelerini Avrupa Komisyonuna iletmekle görevlidir.
Yıllık/çok yıllı programların yönetiminden sorumlu kurumlar sektör planlama dokümanları, operasyonel programlar, eylem belgeleri ve operasyonel tanımlama belgelerinin hazırlığı sürecinde Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatöründen görüş alırlar.
Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatörü, uygulama sürecinde koordinasyonu sağlamak amacıyla yıllık ve çok yıllı programlar kapsamında yürütülen eylemlerin izleme toplantılarına ve yönlendirme komitelerine katılım sağlar.
İlgili kurum/kuruluşlarca IPA kapsamında uygulanan eylemler arasında bütünlüğü sağlamak amacıyla ihale ve uygulama safhasında üretilen tüm belge ve raporlar (şartname, başlangıç raporu, ara raporlar, nihai rapor ve önemli uygulama belgeleri vb.) tek bir veri tabanında toplanmak üzere Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatörü ile paylaşılır.
Bununla birlikte, Katılım Öncesi Yardım Ulusal Koordinatörü, sınır ötesi işbirliği programlarının programlama, izleme ve değerlendirme faaliyetlerini yürütür ve uygulama sürecinin koordinasyonunu sağlar.
Genelgenin Tamamını okuyun :
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template