13 Şubat 2013 Çarşamba

DOĞRUDAN TEMİN İŞLEMLERİNDE DAMGA VERGİSİ UYGULAMASI

İdarelerin 4734 sayılı K.İ.K’nun 22’nci maddesi kapsamında yapacakları alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden bir sözleşmenin düzenlenmesi halinde bu sözleşmenin, idarelerce kurulacak ihale komisyonlarınca bir ihale kararının alınması halinde bu kararın, damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Ancak, söz konusu alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden bir sözleşmenin düzenlenmemesi ve ihale komisyonları kurularak bir ihale kararının alınmaması halinde ise damga vergisinin aranılmayacağı tabiidir.
Tebliğde, binde 4,95 oranında ihale damga vergisinin doğması için doğrudan teminle yapılacak alımlarda ihale komisyonu kurulması ve kurulan komisyonca ihale kararı alınması gerektiği ifade edilmekte, ihale komisyonu kurularak bir ihale kararının alınmaması halinde ise damga vergisi aranmayacağı belirtilmektedir.
Tebliğ ve Kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, Kanunun 6’ncı maddesine uygun bir ihale komisyonun kurulduğu ve bu komisyonunun yaptığı piyasa araştırması sonucunda uygun gördüğü kişiden alım yapılmasına yönelik bir karar aldığı ve bu kararın ihale yetkilisince onaylandığında binde 4,95 oranında damga vergisinin doğduğu şeklinde bir sonuç ortaya çıkmaktadır.
Kanunun 6’ncı maddesine uygun bir ihale komisyonunun kurulmadığı, bir veya birden fazla kişi görevlendirilerek yapılan piyasa araştırması sonucunda düzenlenen ve ihale yetkilisince onaylanan piyasa fiyat araştırma tutanağına dayalı olarak yapılan alımlarda ise, binde 4,95 oranında damga vergisi hesaplanmasına gerek bulunmadığı anlaşılmaktadır.
4734 sayılı K.İ.K’nun 22’nci maddesinde 4964 sayılı Kanun’la yapılan değişiklik sonucu doğrudan temin uygulamasında sözleşme yapma zorunluluğu ortadan kaldırılmış ve bu husus tümüyle idarelerin takdirine bırakılmıştır. İdare, isterse sözleşme düzenleyebilecek veya düzenlemeyebilecektir.
Doğrudan temin sürecinde, format veya içeriğine bakılmaksızın, tarafların imzasını taşıyan bir sözleşme düzenlendiğinde, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-1/a fıkrasına göre sözleşme bedeli üzerinde (KDV hariç) binde 8,25 oranında damga vergisi tahsil edilmesi gerekmektedir.
Sözleşme düzenlenmeyen durumlarda ise, sözleşme damga vergisi doğmayacağından, binde 8,25 oranında damga vergisi tahsil edilmesi söz konusu olmayacaktır.
İhale kararı alınmaması ve sözleşme düzenlenmemesi durumunda sadece ödenecek tutarın ödenmesi esnasında binde 8,25 damga vergisi kesilir.
Aksi takdirde bütün işlemlerden ayrı ayrı damga vergisi alınması gerekmektedir.
personel.gop.edu.tr/hizmetici/ihale/dogrudantemin.ppt

Not: yukarıda belirtilen oranlar değişebilir...
Damga Vergisi
•Birden fazla üye görevlendirmek suretiyle ihale komisyonu şeklinde alım komisyonu teşekkül ettirilirse alınan kararda yazılı KDV hariç bedel üzerinden hesaplanacak  Binde 4,5 oranındaki damga vergisinin kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde yüklenici tarafından Saymalığa makbuz karşılığı ödenmesi gerekir. (Şayet bir kişi görevlendirilmek suretiyle alım komisyonu kurulmadan mal ve hizmet alımı yoluna gidiliyor ise, komisyon kararı bulunmadığından binde 4,5 oranındaki damga vergisinin ödenmesine gerek bulunmamaktadır.)


•Mal veya hizmet ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanması zorunlu olup, bir defada yapılacak alımlarda ise sözleşme yapılması idarelerin takdirindedir. Şayet sözleşme tanzim edilirse; DV K. hükümlerine göre Binde 7,5 oranındaki sözleşmeden doğan damga vergisinin sözleşme bedeli üzerinden hesaplanarak sözleşme imzalanmadan önce peşin olarak Saymalığa yüklenici tarafından alındı mukabili yatırılması sağlanmalıdır. 
Fatih İşlek Mali Hizmetler Uzmanı-http://www.batmanproje.gov.tr/dosyalar/category/6-sodes-dosyalar-.html?download=41%3Adorudan-temin


DOĞRUDAN TEMİN VE DAMGA VERGİSİ UYGULAMASI
Sözleşme ve karar damga vergisi kesilecek midir?

İdare tarafından oluşturulacak 3 kişilik komisyon bulunması halinde karar damga vergisi kesilir mi?

44 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği




damga vergisi
Doğrudan teminle alım sürecindeki iş ve işlemlerin damga vergisi uygulaması karşısındaki durumu nedir?
ØDoğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen alımlara ilişkin olarak sözleşme imzalanmış ise, binde 7, 5 oranında damga vergisi tahsil edilmesi gerekmektedir. Sözleşme düzenlenmemiş olması durumunda ise damga vergisi tahsil edilmesine gerek bulunmamaktadır.

ØBu hususlara İlişkin olarak 16.04.2005 tarih ve 25788 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 44 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin 5. maddesinde de;

Ø““Bu çerçevede, idarelerin 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesi kapsamında yapacakları alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden bir sözleşmenin düzenlenmesi halinde bu sözleşmenin, idarelerce kurulacak ihale komisyonlarınca bir ihale kararının alınması halinde bu kararın, damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, söz konusu alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden bir sözleşmenin düzenlenmemesi ve ihale komisyonları kurularak bir ihale kararının alınmaması halinde ise damga vergisinin aranılmayacağı tabiidir.”  açıklaması yer almaktadır
Eshabil KARABIYIK-İç Denetçi
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template