11 Şubat 2009 Çarşamba

Yasaya aykırı ödeme skandalı

Yasaya aykırı ödeme skandalı
EGO ve ASKİ’nin ortağı olduğu BUGSAŞ’tan ‘yasaya aykırı’ ödeme yapıldığı belirlendi

Sayıştay, “Müfettişlerin belediye şirketlerinde görev alması ve bu görev karşılığı ücret alması mümkün değildir” dedi. DDK Başkanı Cemal Boyalı, ödemenin mevzuata uygun olduğunu savundu.




Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Sayıştay, EGO ve ASKİ’nin ortağı olduğu BUGSAŞ’ta üstlendiği görev nedeniyle “yasaya aykırı” biçimde eski Maliye Teftiş Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Cemal Boyalı’ya 18 bin TL ödeme yapıldığını saptadı.

Sayıştay, “Müfettişlerin belediye şirketlerinde görev alması ve bu görev karşılığı ücret alması mümkün değildir” dedi. Boyalı ise yapılan ödemenin mevzuata uygun olduğunu savunarak, “Çalışmayı gördüm. Aynı kapsamda kişiler varken isimleri yazılmamış sadece benim ismime maksatlı yıpratmak amacıyla yer verilmiş. Denetçinin böyle bir görev ve yetkisi yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DDK’nin RTÜK, Telekomünikasyon Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Rekabet Kurumu, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’nu denetlemesini istemişti. Gül’ün denetim yapmasını istediği DDK’nin başında eski Maliye Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı bulunuyor. Sayıştay’ın Ankara Anakent Belediyesi’nde yaptığı denetimlere ilişkin sorguda ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Sayıştay, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu bazı şirketlerde belediye müfettişlerinin ve maliye teftiş kurulu başkanının görev aldığı ve bu görev karşılığında söz konusu şirketlerden yıllık ücret aldıkları”nı saptadı.

Yapılan belirlemeye göre, Anakent Belediyesi müfettişleri ile eski Maliye Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı’nın da aralarında bulunduğu 14 müfettişe, toplam 197 bin TL ödeme yapıldı. Boyalı’ya BUGSAŞ AŞ’de üstlendiği görev nedeniyle 18 bin TL ödeme yapıldığı belirtildi.

Sayıştay sorgusunda, Devlet Memurları Yasası, Maliye Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Yönetmeliği hükümleri uyarınca devlet memuru olan belediye ve maliye müfettişlerinin, belediye şirketlerinde görev almaları ve bu görev karşılığında söz konusu şirketlerden ücret almalarının mümkün olmadığı vurgulandı. Sayıştay sorgusunda şöyle denildi:

“Zira devlet memurları için istisnai durumlar hariç ikinci görev yasağı vardır. Ayrıca belediye ve Maliye Müfettişleri bu şirketleri denetlemek ve teftiş etmek görev ve yetkisine sahiptir. Bu gerekçelerle bahsi geçen müfettişlerin belediye şirketlerinde görev alması ve bu görev karşılığında söz konusu şirketlerden ücret alması mümkün değildir.”

Sayıştay, belediyeden, mevzuata aykırı olarak ücret ödenme gerekçelerinin görevlendiren kişi ve kurumlarla birlikte açıklanmasını istedi.

‘Adımı maksatlı yazdılar’

Sorularımızı yanıtlayan DDK Başkanı Cemal Boyalı ise ödeme yapıldığını doğrularken, Sayıştay’ın çalışmasını da gördüğünü bildirdi. Boyalı, BUGSAŞ’taki görevinin Devlet Memurları Yasası’ndaki “ikinci görev” yasağı kapsamına girmediğini belirterek BUGSAŞ AŞ’nin yasa ile statüsünün değiştiğini ve belediye teşekkülü vasfından çıkartıldığını anlattı. Sayıştay denetçilerinin BUGSAŞ’ın statüsünün 5018 sayılı yasa ile değiştiğini bilmediğini kaydeden Boyalı, “BUGSAŞ şirketinde ana ortaklar EGO ve ASKİ’dir. Belediyenin payı yoktur bu şirkette. Statü değiştiği için Devlet Memurları Kanunu’ndaki ikinci görev yasağı kapsamına girmez. Arkadaş (denetçi) ciddi bir hata yapıyor. Yönetim kurulu üyesi olduğum BUGSAŞ, Sayıştay’ın denetimine tabi değil” dedi.

Ödemenin kendisine Maliye Teftiş Kurulu Başkanı iken yapıldığını bildiren Boyalı, “Yapılan her şey mevzuata uygundur. İşlemlerde kanuna aykırı yapılmış ne bir ödeme ne bir görevlendirme var. Aksini iddia eden Sayıştay denetçisi. Sayıştay ne karar verirse, tarafımızca yanlış bir işlem varsa, hatalı ödeme varsa karar verir” dedi.

03.02.2009 Vatan gazetesi
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template