7 Mart 2009 Cumartesi

Futbolun yönetimini, tamamen kendi aktörlerine bırakıyoruz

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, futbolun aktörlerinin kendi hak ve hukuklarına sahip çıkmaları gerektiğini belirterek, ''Biz, artık siyaset olarak, Meclis olarak bu işten elimizi, ayağımızı çektik. Futbolun yönetimini, tamamen futbolun kendi aktörlerine bırakmış durumdayız'' dedi.


'Futbolun yönetimini, tamamen kendi aktörlerine bırakıyoruz'

Başesgioğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'de bugüne kadar futbolu düzenleyici kuralların çerçevesinin yasayla çizildiğini, ancak dünyadaki uygulamalarda futbol yönetiminin ana statüye bırakıldığını belirtti. Murat Başesgioğlu, ''Bizim gibi futbol yönetimini yasa ile yapan, bizden başka bir ülke ya vardır ya da yoktur. Bizim de geldiğimiz nokta, diğer federasyonlara benzer şekilde futbol yönetimini, futbolun kendi dinamiklerine bırakmak ve ana statüsüyle yönetilmesine imkan sağlamaktır'' diye konuştu.

Başesgioğlu, TFF'nin ''özel hukuk tüzel kişiliğine'' sahip olduğunu, ancak bu konunun hukuk dünyasında tartışıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bundan sonra, bu kanunla hukuk dünyasında vücut bulmasını istediğimiz tüzel kişilik, özel hukuk tüzel kişiliğidir. Artık bir idari vesayetten bahsetmek söz konusu değildir. Geçen dönem yapmış olduğumuz yasayla spordan sorumlu Devlet Bakanının, federasyon üzerindeki denetim ve gözetim yetkisini kaldırdık... Burada, 'Bu kadar parayı yöneten bir kuruluşun kamu denetimi açısından yoksun bırakılması doğru mudur' diye çok haklı bir soru sorulabilir.

Federasyonun yönettiği bütçe önemli bir meblağlaya ulaşmaktadır. Bu konuda artık tamamen inisiyatif, dikkatler, Futbol Federasyonu Genel Kuruluna düşmektedir. Futbolun aktörleri, kendi haklarına, kendi hukuklarına sahip çıkacaklar. Denetimi, gayet iyi yapacaklar. Biz artık siyaset olarak, Meclis olarak bu işten elimizi, ayağımızı çektik. Bunun yönetimini, tamamen futbolun kendi aktörlerine bırakmış durumdayız. Bunu söylerken, referans verdiğimiz kanunlar var. Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde, Dernekler Kanunu, Medeni Kanun, ayrıca Ceza Kanununun herkesi kapsayıcı hükümlerinin uygulanması lazım. Federasyonda herhangi bir ceza yaptırımı gerekiyorsa, bu ceza hukukunun kapsamı içindedir. Dernekler Kanunu ile Medeni Kanununun, hukuk tüzel kişilerine ilişkin hükümleri, futbol federasyonu için de uygulanabilir.''

-''KISKANÇLIK İÇİNDE DEĞİLİZ''-

Futbol yönetimini ana statüye bıraktıklarını, bundan sonra kural koyma ve uygulamaların futbol federasyonu tarafından yapılacağını belirten Başesioğlu, şöyle devam etti:

''Bir kıskançlık içinde değiliz, futbol federasyonu bizim denetimimizden çıktı diye. Asla. Yeter ki kendi dinamikleri, ayakları üzerinde durabilsin, hukuki bir itilaf çıkmasın. Yarın, 'Bu yasayı çıkarttınız ama hala futbol içinden çıkılmaz halde' diye hepimize soru sorulmasın. Bugün, futbol dışında branşlarda, 55'e yakın federasyon özerk. Ama hala, 'Özerklikten vazgeçsek mi?' diye çok şiddetli tartışma var. 'Bunu, özerkliğe bıraktınız. Olimpiyatlarda başarılı olamıyoruz. Mutlaka kamunun denetimi gereklidir' diyorlar. Hayır... Biz, özerklik yolundan dönmeyeceğiz. Onların gerçek sportif başarılarını destekleyeceğiz. İnşallah futbolda böyle bir şey olmaz. 1989'dan bu yana futbolun özerkleşme hikayesi devam ediyor. İçtihatları gelişti, belli referans noktaları oluştu. Bu işin sahibi futbol ailesidir, futbol federasyonu genel kuruludur. Onlar, sağlıklı ve titiz şekilde meseleye sahip çıkarlarsa, futbolun yönetiminde sorun çıkmaz.''

-İDARİ İZİN TARTIŞMASI-

Komisyonda, devlet memuru hakem, gözlemci ve TFF kurul üyelerinin; çalıştıkları kurumların bir işlem yapmaksızın görevleri süresince idari izinli sayılması tartışma konusu oldu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, düzenlemenin kamu kurumlarında gevşekliğe yol açacağını ileri sürerek, ''Böyle bir serbestlik kamu düzeninin ahengini bozar'' dedi.

AK Parti'li Yerlikaya da 20 senelik spor yaşantısının 15 yılında kamu görevi yaptığını söyledi. Hakem, gözlemci ve sporcuların genellikle Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı ve Milli Eğitim Bakanlığında görev yaptığını anlatan Yerlikaya, sporla alakası olmayan ve sporcuyu sevmeyen yöneticilerin, izin verme konusunda sorun çıkarttığını bildirdi. Bir dönem görev aldığı kamu kurumunun müdürünün kendisine ''Spor faaliyeti, kamp, milli dava tanımam'' diyerek izin vermediğini ifade eden Yerlikaya, bu tür bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı da özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kamu görevlilerinin izin almada zorluk yaşadığına dikkati çekerek, bir görevle ilgili Gümüşhane Emniyet Müdürünü bizzat aramak zorunda kaldığını anlattı.

Bunun üzerine Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, sorunun, TFF ile ilgili bakanlıklar arasında yapılacak bir protokol ile çözülebileceğini kaydetti.

zaman gazetesi'nden alınmıştır
19 Şubat 2009, Perşembe
Bu yazıyı Paylaşın

Mevzuat.Net

Ek ders ücreti hesaplama

Tüketici Kredi Hesaplama

 

Not defteri

ingilizceden çeviri

Aylık görüntüleme

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template