18 Mart 2009 Çarşamba

Kamu Denetçiliği - Ombudsmanlık anayasaya girecek

Anayasa değişikliği rahatlatacak

Anayasa değişikliği paketinde yer alacak olan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı, parti kapatmalarında Venedik kriterleri ve Ombudsman-kamu denetçiliği düzenlemeleri hukuk, demokrasi ve insan hakları alanında önemli kazanımlar getirecek


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarında da öne çıkan bu düzenlemelerden Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı, yepyeni bir kurum. Bu kurumun hukuk sistemine girmesiyle vatandaşlar, AİHM’den önce Anayasa Mahkemesi’nde hakkını arayacak. Yürürlükteki uygulamaya göre, Anayasa Mahkemesi’ne ana muhalefet partisi, 110 milletvekili ve mahkemeler başvurabiliyor. Değişiklik yapıldığında sade bir vatandaş da sivil toplum örgütleri de anayasaya aykırılık iddiasıyla mahkemeye başvurabilecek. Bireysel başvurular, AİHS’nde sayılan düşünce, din-vicdan, örgütlenme özgürlüğü, yaşam hakkı, işkence-kötü muamele yasağı, ayrımcılık yasağı, yasam hakkı, mülkiyet hakkı gibi hakları da kapsayacak. Bu hakkın kabul edilmesiyle Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değişmesi gerekecek.
....

İnsan haklarına saygılı yönetim
Paket benimsenirse Kamu Denetçiliği - Ombudsmanlık yeni bir kurum olarak anayasaya girecek. Düzenlemenin temel hedefi ‘idarenin insan hak ve özgürlüklerine saygılı olmasına, kamu hizmetlerinin verimli yürütülmesine katkı’ olarak özetlenebilir.
Taraf gazetesi'nden alınmıştır
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template