25 Haziran 2009 Perşembe

Maliye Bakanı Şimşek Borcunu ödemeyen Belediyeler icraya verilecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Antalya'da düzenlenen Belediyeler Birliği Toplantısı'nda kamu mali yönetimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Son dönemde kamu mali yönetimi alanında önemli reformlar yaptıklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Bu reformların temel amacı kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasıyla birlikte hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı sağlamaktır. Ülkemizdeki en önemli reformlardan biri olan kamu malı yönetimi reformu çerçevesinde 2006 yılında itibaren yürürlüğe giren 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununu kapsamı, uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş ve bu kapsama mahalli idareler de dahil edilmiştir" dedi.


-REFORM YASALARI
Mahalli idarelerin öz gelirlerini arttırmaya yönelik ikinci aşama reform yasaları çıkartacaklarını söyleyen Bakan Şimşek, şunları söyledi:
"2006 yılında Bakanlığımızda Mahalli idareler Bütçe ve Muhasebe yönetmeliğinin 'Bütçe denkliğinin sağlanması' başlıklı 19'uncu maddesinde bütçe gelirleri esas alınır. 2006-2008 yıllarında sırasıyla 1 milyar 283 milyon TL, 3 milyar 909 milyon TL ve 7 milyar 99 milyon TL yerel idareler bütçe açığı ortaya çıkmıştır. Bu bütçe açıkları nedeniyle 2006 yılında 30 milyar 672 milyon TL yerel idare borçları 2008 yılı itibari ile 44 milyon 362 milyon TL'ye yükselmiştir. Yani son 3 yılda açıklarında yüzde 50 artış
söz konusu olmuştur Bu durum kısa vadede gelirlerini arttırma imkanı bulunmayan yerel idareleri gerekli tedbirleri almadıkları takdirde ciddi sıkıntılara karşılaşmasına neden olabilecektir. Mali durumdaki bu sorunun üstesinden gelmek de ancak harcamalarda tasarrufa gidilmesi ve öz gelirlerin arttırılmasıyla mümkün olabilecektir. Ülkemizde 90'lı yıllardaki borcun milli gelire oranı yüzde 90'ları aşmıştı. Belediyelerin durumu da bu gidişle o yıllara benzeyecek".

Belediyeler vergi boçlarını ödemede isteksiz

Belediyelerin bir kısmının vergi borçlarını ödemede isteksiz olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5779 sayılı kanunun 7'inci maddesinin 3'üncü fıkrası hükmüne göre mahalli idareler ve bağlı kuruluşların kanuni süresinde verilen gelir vergisi ve katma değer vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler de, bu idareler adına genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paydan kesilerek ödenecektir. Bu kesinti diğer kesintiler ile birlikte yüzde 40 sınırına tabi olacaktır. Belediyelerimizin bir kısmının vergi borçlarını ödemede isteksiz davrandıklarını üzülerek görmekteyiz. Belediyelerin vergi borçlarını ödememesi halinde icra yoluna tahsilat işlemlerine başlanılması yasal zorunluluktur. Birikmiş borçları olan belediyelere taksitlendirme imkanları da sağlanmaktadır. Buna rağmen vergilerin ödenmediğini görüyoruz."

Hazine taşınmazlarının yönetimi

Yerel idareler ile ilgili önemli bir hususun da hazine taşınmazlarının yönetimi konusu olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "2001 yılında yapılan düzenleme ile hazine taşınmazlığı satış gelirlerinde belediyelere pay verilmesi ön görülmüştür. Son 3 yılda 280 milyon TL değerinde yaklaşık 3 milyon 360 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz bedelsiz olarak yerel yönetimlere terk edilmiştir"dedi.

Şeffaf yönetim
Yerel idarelerin mali verilerini yönelik Türkiye'de bir ilke imza attıklarını söyleyen Bakan Şimşek, "Yerel idarelerin bilançoları, gelir-gider tabloları üretilerek kullanıcıların ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Böylece yerel idarelerin mali portresi net bir şekilde ortaya konulmuş, temel büyüklükler üretilmiş ve ekonomi ile maliye politikaların belirlenmesinde, uygulamasında önemli bir girdi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yerel idare verilerinin üç aylık yerine aylık olarak derlenmesine karar verilmiş bulunmaktadır. Nüfusu 10 binin üzerinde olan yerel idareler Temmuz 2009 diğerleri ise Ekim 2009 ayından itibaren aylık olarak verilerine Bakanlığımıza göndereceklerdir. Valiler, belediye başkanlar ve diğer üst yöneticilerin bu konuya azami önem göstereceğini umuyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, Kanunda verilerini zamanında göndermeyen yerel idare birimlerinin mali hizmetler birimi yöneticisi ve muhasebe yetkilisine maaş cezası verileceği hüküm altına alındığını söyleyerek, 2008 yılı Ocak-Eylül veri giriş dönemi için 157, Ocak-Aralık dönemi için ise 70 adet ceza uygulanması yapıldığını belirtti.

haberin ayrıntılı linki aşağıda:

www.haberfx.net/borcunu-odemeyen-belediyeler-icraya-verilecek-haberi-56255/




Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template