13 Haziran 2009 Cumartesi

Uluslararası 1.Kurumsal yönetim, yolsuzluk, etik ve sosyal sorumluluk konferansı

''ULUSAL VE ULUSLARARASI 1. KURUMSAL YÖNETİM, YOLSUZLUK, ETİK VE SOSYAL SORUMLULUK'' KONFERANSI

EDİRNE - Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Timur Kırgız, üniversitelerinin son yıllarda yolsuzluk, etik ve sosyal sorumluluk konularında yaptığı bilimsel etkinliklerle önemli bir merkez haline geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Kırgız, TÜ'de düzenlenen ''Ulusal ve Uluslar Arası 1. Kurumsal Yönetim, Yolsuzluk, Etik ve Sosyal Sorumluluk'' konferansında, kamu kurumlarının yönetim, yolsuzluk ve etik konularında değişen mevzuatlarla gelişen dünyaya uyum sağladığını belirtti.

Kar amacı gütmedikleri için özel sektöre göre her zaman daha hantal bir yapıya sahip oldukları iddia edilen kamu kuruluşlarında durumun artık değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Kırgız, şöyle konuştu:
''5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile ülkemizde ciddi değişmeler yaşanmaktadır. Bu bağlamda üniversiteler de bu konunun dışında kalmamıştır. TÜ bu gelişmeler içinde stratejik planlarıyla kurumsal, yönetim uygulamalarıyla ve sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarıyla örnek bir üniversite durumundadır. Üniversitemiz son yıllarda yolsuzluk, etik ve sosyal sorumluluk konularında yaptığı bilimsel etkinliklerle önemli bir merkez haline gelmiştir.''

TÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derman Küçükaltan da 1990'lı yıllardan sonra küreselleşmenin etkisiyle şirketleşmelerin ya da şirketler arası yatay ve dikey bütünleşmenin hız kazandığını söyledi.

Bu durumun denetimin önemini artırdığını ifade eden Küçükaltan, ''Denetim ve şeffaflık yolsuzluğun veya kayıpların önlenmesinde çok önemli bir parametre olmakla birlikte, çalışanlara sosyal sorumluluk bilincinin kazandırılması belki de denetim konusunda atılabilecek en önemli adımlardır'' dedi.

Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD) Başkanı Prof. Dr. Orhan Güvemli ise kurumsal yönetim, yolsuzluk, etik ve sosyal sorumluluk konularının, bugün sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada üzerinde sürekli çalışılan, toplantılar yapılan, konferanslar düzenlenen konular olduğunu belirtti.

Dünyayı etkisi altına alan krizin, ekonomik küreselleşmeyi olumsuz olarak etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Güvemli, şunları anlattı:
''Ancak iletişim olanakları, ulaşımın kolaylaşması gibi etkenlerin elverişli yapısı devam ettiği için bilimsel çalışmaların hızının fazla yavaşladığı gözlenmiyor. Trakya Üniversitesinin yaptığı bu organizasyondaki başarısı da bunu göstermektedir. Deneyimler gösteriyor ki yolsuzluk ve etik gibi konuların önemi, kapitalist düzenin kontrolden çıktığı dönemlerde ve bir de ekonomik kriz dönemlerde artıyor.

Nitekim son yıllarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle muhasebede yolsuzluk gibi etik gibi konuların sayısal verilerinin arttığı gözlenmektedir. Bunu Türkiye'de KDV uygulamalarında görmek olanağı vardır. Kriz dönemlerinde yüksek orandaki KDV'lerini ödemede, işletmelerin zorlandığı görülüyor. Devletin vergi dairelerinin son yıllarda, işletmelerde yanıltıcı belge kullanma konusunda ciddi bir şekilde eğilmiş olması da bunu gösteriyor.''

kaynak : http://www.trakyanethaber.com/yeni/haber.asp?id=22096

Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template