5 Mart 2013 Salı

YALAKALIK TERFİ ARACI VE ÜCRET ARTIŞ YÖNTEMİ

1993 yılından beri kurumlara yönetim danışmanlığı, değişim yönetimi, kurumsallaşma ve insan kaynakları hizmeti veren Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi Başkanı Süleyman Erdemir, "yalakalık"ın hangi kurumlarda terfi aracı olduğunu anlattı...


YALAKALIK TERFİ ARACI VE ÜCRET ARTIŞ YÖNTEMİ
İş hayatında "Yalakalık" diye tarif edilen bir davranış modeli var… Teknik olarak nasıl adlandırılıyor bilmiyorum ama bunun terfilerde ya da ücret farklılığında etkili olduğu iddiası var. İncelediğiniz kurumlarda, gözlemlerinize dayanarak terfiler ve ücretler üzerindeki etkisinin ne kadar olduğunu tespit ettiniz?
İşletmede, somut, şeffaf, adil, ölçülebilir ve herkesin izleyebildiği bir terfi ücret yönetimi, performans ölçüm yönetimi yok ise bunun yerine ikame olacak mekanizma nedir?
Patronun sigarasını en hızlı yakandan tutun, akşam beraber gidip içene, etrafında dolaşıyormuş gibi görünene kadar bazı davranış modelleri doğuyor. İşletme olarak somut, kantitatif ve objektif kriterleriniz olmayınca sübjektif kriterler ön plana çıkıyor. Burada da "çok yağcılık yapan adamın öne geçmesinden doğal bir şey yok.
Bir de insanların doğal olarak egosu var. İnsanlar "doğrudan hoşlanmıyorlar" ama iltifattan da hoşlanıyorlar. Bunu becerebilenler, kendilerini pazarlayabilenler ve neredeyse kurumsal ortamlarda bile yalakalıkla avantaj elde edebiliyorlar.
Bu konuda bazı eğitim türleri bile var, "kendini satma" ve "kendini satabilme sanatı" diye… Aslında "kendini satmak" ve "kabul ettirmek" de insanın kendini geliştirmesi açısından, kendi derdini daha iyi anlatması açısından gerekli de bir durum!
Çünkü kendini ifade eden ve kendi için de tek başına uğraşıyor, çalışıyor yaptığını gösterebiliyor. Hatta yapmadığını da yapmış gibi de gösterebiliyor. Bu yüzden de problemle karşı karşıya kalıyorsunuz.
Dolayısıyla biz böyle durumlarda diyoruz ki "sahtekarlık oluyor, yapma bunu!Yapmadıklarını da yapıyor gibi sunma" ama en azından yaptıklarını anlatabileceğin bir iletişim ve ilişki sunum tarzın da olsun. "
 http://www.haber7.com/roportaj/haber/994926-yalakalik-kurumlarda-terfi-araci-oldu
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template