2 Şubat 2015 Pazartesi

Memur Disiplin Sisteminin Eleştirisi; Devlet Memurunun Ticaret Yasağı Eyleminin Değerlendirilmesi


Zaman zaman memur tanımı kapsamında yer alan öğretmenlerin ve gerekse diğer kamu uzman personelinin bizzat veya özel eğitim veren kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla eğitim/seminer/konferans vb adlar altında yaptıkları ücretli/ücretsiz eğitimler nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında disiplin soruşturmasına tabi tutuldukları bir gerçektir.
Bu soruna yol açan en önemli nedense; disiplin cezalarının kanunda genel nitelikteki eylemlere bağlanmış olmasıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125.maddesinde belirtilen eylem tanımlarının genel niteliği, neyin disiplin suçu olduğu neyin olmadığı ayrımının yapılmasının güçleştirdiğinden çözüm olarak disiplin soruşturmasına başvurulmaktadır.  İdarecilerin eylemin kapsadığı suç konusunu “dar” anlamlı yorumlamaları gerekirken katı bir yorumla kapsamı genişletmekte ve cezalardaki maksadın ötesine geçmektedirler.
Her şeyden önce belirtmek gerekir ki, son on yılda adli cezalara ve idari cezalara ilişkin mevzuatta zamanla bir çok değişiklikler yapıldı; TCK ’nun yeniden düzenlenmesi, Kabahatler Kanunu vb. Bu bağlamda demokratikleşmeyle beraber cezalara ilişkin standartlar insan hak ve özgürlüklerine uygun olarak geliştirilirken, nedense 657 sayılı devlet Memurları Kanunun 125.maddesindeki katı ve despotik cezalar ele alınmadı ve çağın artlarına uygun olarak düzenlenmedi.


Makalenin Tamamını Okuyun 
 Memur Disiplin Sisteminin Eleştirisi; Devlet Memurunun Ticaret Yasağı Eyleminin (Özel Ders, Seminer ve Eğitim Bağlamında) Değerlendirilmesi | Başkontrolör
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template