3 Mart 2017 Cuma

Kamu Mali İstatistikleri


5018 sayılı Kanun’un önem verdiği hususlardan biri de kamu idarelerine ait mali istatistikler ile bunların toplanması ve yayımlanmasıdır. Kanunun 52’nci maddesine göre, Maliye Bakanlığınca yayınlanacak mali istatistikler genel  yönetim  kapsamındaki,  yani  genel  bütçe,  özel bütçe  ve  düzenleyici  ve  denetleyici  kurumlardan  oluşan  merkezi  yönetim  ile  mahalli  idareler  ve  sosyal  güvenlik  kurumlarına  ait  mali  işlemlerini  kapsar.
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ait mali istatistikler Maliye Bakanlığınca derlenir. Bu kapsam dışındaki kamu idareleri, yani mahalli idareler ve sosyal güvenlik kuruluşlarının  mali  istatistikleri  kendilerince  belirlenen temel   ilkelere   göre   hazırlanarak   Maliye   Bakanlığına gönderilir.
Maliye Bakanlığı da bunları merkezi yönetim kapsamında  yer  alan  idarelerin  mali  istatistikleriyle  bir araya getirerek genel yönetim kapsamında yer alan idarelere ait mali istatistikleri hazırlar. Böylece genel idare kapsamına dahil kamu idarelerinin mali istatistiklerinin derlenerek, bu konuda AB ve uluslararası mali kuruluşlarca belirlenmiş standartlarda devlet mali istatistiklerinin oluşturularak kamu mali yönetiminde  hesap  verebilirliğin  ve  saydamlığın  sağlanması amaçlanmıştır.
Her  ne  kadar  mali  istatistiklerin  hazırlanması  ve açıklanması  Maliye  Bakanlığınca  yerine  getirilecekse de, Kanun’un 54’ncü maddesi gereğince bir yıla ait mali istatistikler izleyen yılın Mart ayı içinde, hazırlanma, yayımlanma,  doğruluk,  güvenlik  ve  önceden  belirlenmiş standartlara  uygunluk  bakımından  Sayıştay  tarafından değerlendirilecek  ve  bu  amaçla  düzenlenen  değerlendirme raporu TBMM’ye ve Maliye Bakanlığına gönderilecektir.  Bu  raporda  yer  alan  değerlendirmelere  ilişkin olarak  Maliye  Bakanlığı  gerekli  önlemleri  almak  zorundadır.  Yani,  Sayıştay’a  karşı  kurumsal  sorumluluğu  bulunmaktadır. (1)
-----------------------------------------------------------------------------------
5018 sayılı Kanunda (2)
Madde 52- Malî istatistikler, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin malî işlemlerini kapsar.
Malî istatistikler, uluslararası standartlara uygun olarak bütünlük, güvenilirlik, kullanışlılık, yöntemsel geçerlilik ve ulaşılabilirlik ilkeleri çerçevesinde; yeterli mesleki eğitimi almış personel tarafından muhasebe kayıtlarındaki verilere dayanılarak ve istatistiksel yöntemler kullanılarak hazırlanır.
Malî istatistiklerin hazırlanmasında kamu idarelerinin yöneticileri uygun kurumsal çevrenin oluşturulması için gerekli önlemleri alır.
(Ek fıkra: 24/7/2008-5793/33 md.) Bu Kanunda yer alan genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri tanımına bağlı kalmaksızın; mali istatistiklerin derlenmesi amacıyla, uluslararası sınıflandırmalara uygun olarak, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumunun da görüşünü almak suretiyle, ayrıca genel yönetim sektörü adıyla bir kapsam belirlemeye ve bu kapsamdaki kamu idarelerinin mali verilerini almaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Malî istatistiklerin hazırlanması ve açıklanması Madde   53-    Genel    yönetim   kapsamındaki   kamu    idarelerine   ait   malî   istatistikler,    Maliye   Bakanlığınca   derlenir. Merkezî    yönetim    kapsamı    dışındaki    kamu    idareleri    malî    istatistiklerini    belirlenmiş    ilkelere    uygun    olarak    hazırlar    ve belirlenen süreler içinde Maliye Bakanlığına gönderir.
Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ait malî istatistikler, Maliye Bakanlığınca aylık olarak yayımlanır. Sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idarelere ait malî istatistikler ile merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ait malî istatistikler Maliye Bakanlığınca birleştirilerek, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ait malî istatistikler elde edilir ve üçer aylık dönemler itibarıyla yayımlanır.
Malî istatistiklerin anlaşılabilir ve kullanıcılar için kolayca ulaşılabilir olması esastır.
(Ek fıkra: 24/7/2008-5793/34 md.) 52 nci maddenin son fıkrasına göre belirlenen kamu idarelerinden, mali istatistiklerine esas verilerini süresinde göndermeyenlere Maliye Bakanlığınca bir ay ek süre verilir. Ek süre sonunda da verilerin gönderilmemesi halinde, Maliye Bakanlığının talebi üzerine, ilgili kamu idaresinin üst yöneticileri tarafından mali hizmetler birimi yöneticisi ile muhasebe yetkilisine, her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemeler toplamı tutarında idari para cezası verilir. İdari para cezası uygulanmış olması bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. İdari para cezaları, bu Kanunun 73 üncü maddesi hükümlerine göre tahsil edilir.
Malî istatistiklerin değerlendirilmesi
Madde 54- Bir yıla ait malî istatistikler izleyen yılın Mart ayı içinde; hazırlanma, yayımlanma, doğruluk, güvenilirlik ve önceden belirlenmiş standartlara uygunluk bakımından Sayıştay tarafından değerlendirilir ve bu amaçla düzenlenen değerlendirme raporu Türkiye Büyük Millet Meclisine ve Maliye Bakanlığına gönderilir. Bu raporda yer alan değerlendirmelere ilişkin olarak Maliye Bakanı gerekli önlemleri alır.
Kaynaklar
1- 5018 sayılı kanuna gore kamu idarelerinin ve kamu gorevlilerinin sayıstaya karşı sorumlulukları
2-5018 sayılı Kanun


Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template