20 Eylül 2019 Cuma

04- FAİZ GİDERLERİ

Merkezi yönetim bütçesine dahil idarelerin 2017-2019 dönemi bütçe hazırlıklarında esas alınacak Analitik Bütçe Sınıflandırmasına İlişkin Rehberde Faiz  giderleri şu şekilde açıklanmaktadır.
04- FAİZ GİDERLERİ
Faiz, ödünç alınan paranın kullanımı karşılığında yapılan ödeme olarak tanımlanır. Bu itibarla, faiz ödemeleri finansman bölümünde sınıflandırılan borç alınan paranın anapara geri ödemesinden ve borçlanma için ödenen komisyon ve ihraç giderlerinden ayrılır.
Kanunların verdiği  yetkiye dayanılarak Devlet  nam ve hesabına  TL veya  dövize endeksli olarak    yapılan   iç   borçlanmalar   ile    yine   Devlet   adına    Hazine    Müsteşarlığı’nca   dış    finansman
sağlayan yabancı ülkeler, ülkelerce oluşturulan birlikler, resmi finansman fonları, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ile uluslararası sermaye ve finansman piyasalarında faaliyet gösteren yatırım bankaları da dahil olmak üzere bankalar, alıcı veya satıcı kredisi sağlayan kuruluşlar ile firmalardan sağlanan borçlanmalar karşılığında oluşan faiz giderleri ve peşin ödenen faiz anlamında olan iskonto giderleri bu kategoride izlenir.
Devlet borçlarına ilişkin faiz ödemeleri (iskonto giderleri dahil) bu bölümde yer alacaktır. Borçlanmaya ilişkin olarak ödenen komisyon ve ihraç giderleri ise mal ve hizmet alımları kapsamında 03.5.6 bölümünde gösterilecek olup, bu ödemeler sadece Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alacaktır.
Faiz, dönemler içerisinde sürekli olarak birikmekle birlikte, ödendiği zaman bütçeye gider olarak yazılmalıdır. Faizin önceden düşüldüğü iskontolu işlemlerde faiz, ihraç fiyatı ile geri ödeme fiyatı arasındaki farktır. Bu kategori, Devletin garantör veya kefil olarak başkalarının ödenmemiş borçları üzerinden ödediği faizi kapsamaz. Böyle bir ödeme, Devletin ödünç verme işlemi olarak sınıflandırılır.
Başkalarının faiz giderlerini ödemelerine yardımcı olmak için Devlet tarafından karşılıksız olarak yapılan ödemeler (transferler) bu bölümde değil, cari transferler bölümünde sınıflandırılmalıdır.
Faiz ödemeleri, sadece Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alacağından detay açıklamalara girilmeden başlıklar halinde sıralanmakla yetinilecektir.
04.1        KAMU KURUMLARINA ÖDENEN İÇ BORÇ FAİZ GİDERLERİ
İhracı karşılığında nakit imkanı sağlamayan Özel Tertip Devlet İç Borçlanma senetleridir. Devletin diğer kademelerine yapılan faiz ödemeleri faizi ödeyen kamu birimi için harcama olarak kabul edilir ancak, Devlet hesaplarının konsolidasyonunda elemine edilir.
04.1.1    Devlet Tahvili: İhraç edildikleri tarih itibarıyla bir yıl (364 gün) ve daha uzun vadeli olan ve Devlet iç borçlanma senetleri ile Devletin diğer kademelerine yapılan borçlanmalar neticesinde ödenmesi geren faizler bu bölüme gider kaydedilecektir.
04.1.1.01   TL Cinsinden Tahvillerin Faiz Giderleri
04.1.1.02   Dövize Endeksli ve Döviz Cinsinden Tahvillerin Faiz Giderleri
04.1.2    Hazine Bonosu: İhraç edildikleri tarih itibarıyla vadeleri bir yıldan kısa olan (364 güne kadar) Devlet iç borçlanma senetleri ile Devletin diğer kademelerine yapılan borçlanmalar neticesinde ödenmesi geren faizler bu bölüme gider kaydedilecektir.
04.1.2.01  TL Cinsinden Bonoların Faiz Giderleri
04.1.2.02 Dövize Endeksli ve Döviz Cinsinden Bonoların Faiz Giderleri
04.2     DİĞER İÇ BORÇ FAİZ GİDERLERİ
04.2.1 Devlet Tahvili: İhraç edildikleri tarih itibarıyla bir yıl (364 gün) ve daha uzun vadeli olan ve ihraç karşılığında nakit imkanı sağlayan Devlet iç borçlanma senetleri ile Devletin diğer kademeleri dışında kalan kesimlere yapılan borçlanmalar neticesinde ödenmesi gereken faizler bu bölüme gider kaydedilecektir.
04.2.1.01   TL Cinsinden Tahvillerin Faiz Giderleri
04.2.1.02 Dövize Endeksli ve Döviz Cinsinden Tahvillerin Faiz Giderleri
04.2.2 Hazine Bonosu: İhraç edildikleri tarih itibarıyla vadeleri bir yıldan kısa olan (364 güne kadar) ihraç karşılığında nakit imkanı sağlayan Devlet iç borçlanma senetleri ile Devletin diğer kademeleri dışında kalan kesimlere yapılan borçlanmalar neticesinde ödenmesi gereken faizler bu bölüme gider kaydedilecektir.
04.2.2.01   TL Cinsinden Bonoların Faiz Giderleri
04.2.2.02   Dövize Endeksli ve Döviz Cinsinden Bonoların Faiz Giderleri
04.2.9     Diğer   İç   Borç   Faiz   Giderleri:   Kamu  kurumları  dışındaki   kesimlere  Devlet  Tahvili  ve
Hazine Bonosu dışındaki enstrümanlarla yapılan borçlanmalar neticesinde ödenmesi gereken faizler bu bölüme gider kaydedilecektir.
04.2.9.01  TL Cinsinden Diğer İç Borç Faiz Giderleri
04.2.9.02  Dövize Endeksli ve Döviz Cinsinden Diğer İç Borç   Faiz Giderleri
04.3       DIŞ BORÇ FAİZ GİDERLERİ
Ülke içinde ikamet etmeyenlere borçlanılan tutarlar üzerinden yapılan faiz ödemeleri bu bölümde sınıflandırılacaktır. Devlet adına yabancı ülkeler, ülkelerce oluşturulan birlikler, resmi finansman fonları, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ile uluslararası sermaye ve finansman piyasalarında faaliyet gösteren yatırım bankaları da dahil olmak üzere bankalar, alıcı veya satıcı kredisi sağlayan kuruluşlar ile firmalardan sağlanan dış finansman için yapılan faiz ödemeleri bu başlık altında izlenecektir. III. Ve IV. Düzeyde ise borçlanılan döviz cinsine göre bir ayrım yapılmıştır.
04.3.1      ABD Doları Cinsinden Dış Borç Faiz Giderleri 04.3.1.01   ABD Doları Cinsinden Dış Borç Faiz Giderleri
04.3.2        Euro Cinsinden Borç Faiz Giderleri 04.3.2.01     Euro Cinsinden Borç Faiz Giderleri
04.3.3         Japon Yeni Cinsinden Dış Borç Faiz Giderleri 04.3.3.01 Japon Yeni Cinsinden Dış Borç Faiz Giderleri 04.3.9        Diğer Dış Borç Faiz Giderleri
04.3.9.01       Diğer Dış Borç Faiz Giderleri
04.4      İSKONTO GİDERLERİ
04.4.1    İç Borç İskonto Giderleri: Kuponlu olarak ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetlerinin nominal değerinin (anapara) altında bir fiyattan satılması durumunda, anaparaya esas tutar ile satış bedeli arasındaki fark olarak hesaplanan ve satış anında ortaya çıkan fark bu bölüme gider kaydedilecektir.
04.4.1.01   Devlet Tahvili İskonto Giderleri
04.4.1.02   Hazine Bonosu İskonto Giderleri
04.4.2           Dış Borç İskonto Giderleri
04.4.2.01     Dış     Borç     İskonto     Giderleri:     Uluslararası     sermaye     piyasalarında     ihraç     edilen
senetlerin nominal değerinden daha düşük bir değerle satılması durumunda nominal değer ile satış değeri arasında oluşan fark bu bölüme gider kaydedilecektir.
04.5     PARA PİYASASI NAKİT İŞLEMLERİ FAİZ GİDERLERİ
Hazine’nin kısa vadeli nakit ihtiyacını karşılamak üzere, Devlet iç borçlanma senedi çıkarmaksızın yapılan azami otuz gün vadeli borçlanmalara ilişkin faiz ödemeleri olarak tanımlanmaktadır.
04.5.1        Para Piyasası Nakit İşlemleri Faiz Giderleri
04.5.1.01    TL Cinsinden Para Piyasası Nakit İşlemleri Faiz Giderleri
04.5.1.02    Döviz Cinsinden Kısa Vadeli Nakit İşlemleri Faiz Giderleri
04.6     TÜREV ÜRÜN GİDERLERİ
04.6.1         İç Borç Türev Ürün Giderleri
04.6.1.01       İç Borç Türev Ürün Giderleri
04.6.2         Dış Borç Türev Ürün Giderleri
04.6.2.01       Dış Borç Türev Ürün Giderleri
04.7   KİRA SERTİFİKASI GİDERLERİ
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmaz ve taşınır mallar ile maddi olmayan varlıklara dayalı olarak kullanma, yararlanma, işletme ve sair haklarını kullanmak suretiyle, sırf bu amaçla işlem tesis edebilecek özel hukuk şirketleri vasıtasıyla, hasılatı Müsteşarlığa aktarılmak üzere yurt içi ve yurt dışı piyasalarda ihraç edilecek kira sertifikalarına ilişkin oluşacak kira giderleri bu başlık altında izlenecektir.
04.7.1        Türk Lirası Cinsinden Kira Sertifikası Giderleri
04.7.1.01     Türk Lirası Cinsinden Kira Sertifikası Giderleri
04.7.2       Döviz Cinsinden Kira Sertifikası Giderleri
04.7.2.01  Döviz Cinsinden Kira Sertifikası Giderleri
Kaynak: Analitik bütçe rehberi
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template