23 Eylül 2019 Pazartesi

07-SERMAYE TRANSFERLERİ

Analitik bütçe sınıflandırmasında sermaye transferleri "Sermaye   nitelikli   mal   ve   hizmet   alımlarının   finansmanı   amacıyla   yapılan   karşılıksız ödemeler "
 olarak tanımlanmıştır.
07-   SERMAYE TRANSFERLERİ
Bütçe dışına sermaye birikimi amaçlayan veya sermaye nitelikli mal ve hizmetlerin finansmanı amacıyla yapılan karşılıksız ödemelerdir. Transferin cari nitelikli mi yoksa sermaye nitelikli mi olduğunu belirlemek için cari harcama – sermaye harcaması ayrımında kullanılan kriterler dikkate alınmalıdır.
07.1   YURTİÇİ SERMAYE TRANSFERLERİ
Yurtiçindeki kurum ve kuruluşlara veya vatandaşlara sermaye birikimi amacıyla veya sermaye nitelikli mal ve hizmetlerin finansmanı amacıyla yapılan karşılıksız ödemeler bu bölüme gider kaydedilecektir. Örneğin bir sosyal güvenlik kurumuna hizmet binası yapması amacıyla ve karşılıksız olarak konsolide bütçeyle bir kaynak tahsis edildiğinde bu tutar konsolide bütçe için bir sermaye transferi olarak sınıflandırılacak, ancak sosyal güvenlik kurumu kendi kaynaklarıyla bir hizmet binası yapmak üzere kendi bütçesinde bir kaynak ayırdığında bu tutar sermaye gideri olarak sınıflandırılacaktır.
Yurtiçi sermaye transferleri, III. düzeyde ise 5018 sayılı Kanunda yer alan tasniflere göre revize edilmiş ve transfer yapılan kesimin mali yapısına göre bir sınıflandırmaya tabi tutulmuştur.
07.1.1 Genel Bütçeye Sermaye Transferleri: Genel bütçe dışında kalan idarelerden genel bütçeye yapılan sermaye transferleri bu bölüme gider kaydedilecektir. IV. düzeyde ise ilave bir ayrıma gidilmemiştir.
07.1.2    Özel Bütçeli İdarelere Sermaye Transferleri: YÖK ve üniversiteler dışında kalan özel bütçeli idarelere yapılan sermaye transferleri bu bölüme gider kaydedilecektir. Bu sermaye transferleri IV. düzeyde ilgili idarelere göre sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Bu idarelere ilişkin IV. düzey ekonomik kodlar ekli listelerde yer aldığından burada tekrar edilmeyecektir.
07.1.3    Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara Sermaye Transferleri: Düzenleyici ve denetleyici kurumlara yapılan sermaye transferleri bu bölüme gider kaydedilecektir. Bu sermaye transferleri IV. düzeyde ilgili idarelere göre sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Bu idarelere ilişkin IV. düzey ekonomik kodlar ekli listelerde yer aldığından burada tekrar edilmeyecektir.
07.1.4    Sosyal Güvenlik Kurumlarına Sermaye Transferleri: Sosyal Güvenlik Kurumlarına yapılan sermaye transferleri bu bölüme gider kaydedilecektir. Bu sermaye transferleri IV. düzeyde ilgili idarelere göre sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Bu idarelere ilişkin IV. düzey ekonomik kodlar ekli listelerde yer aldığından burada tekrar edilmeyecektir.
07.1.5 Mahalli İdarelere Sermaye Transferleri: Mahalli idarelere yapılan sermaye transferleri bu bölüme gider kaydedilecektir. Mahalli idarelere yapılan sermaye transferleri IV. Düzeyde mahalli idarenin niteliğine göre sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Bu idarelere ilişkin IV. Düzey ekonomik kodlar ekli listelerde yer aldığından burada tekrar edilmeyecektir.
07.1.6    Kamu Teşebbüslerine, Döner Sermayelere, Fonlara ve Mali Kurumlara Sermaye Transferleri: Kamu teşebbüslerine ve döner sermaye işletmelerine, fonlara ve bankalara veya benzeri mali kurumlara yapılan sermaye transferleri bu bölüme gider kaydedilecektir. Bu idarelere ilişkin IV. düzey ekonomik kodlar ekli listelerde yer aldığından burada tekrar edilmeyecektir.
07.1.7   Yükseköğretim Kurumlarına Sermaye Transferleri: Özel bütçeli olmakla birlikte YÖK ve üniversitelere yapılan sermaye transferleri 07.1.2 ekonomik kodunda değil ayrı olarak bu bölümde izlenecektir. Bu sermaye transferleri IV. düzeyde ilgili idarelere göre sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Bu idarelere ilişkin IV. düzey ekonomik kodlar ekli listelerde yer aldığından burada tekrar edilmeyecektir.
07.1.8   Yükseköğretim Kurumlarına Sermaye Transferleri: Yükseköğretim kurumları sayısının artması ve 07.1.7 kodu altında dördüncü düzeyde 99 adet olan alt detaya sığılmaması durumunda bu ekonomik kodun altında dördüncü düzey kodlar açılarak kullanılmaya başlanılacaktır. Bu itibarla, şimdilik dördüncü düzey kodlara yer verilmemiştir.
07.1.9   Diğer Yurtiçi Sermaye Transferleri: Yukarıda sayılanlar dışında kalan ve diğer kamu kurumlarına, özel teşebbüslere, sivil toplum örgütlerine, vakıf üniversitelerine, hane halklarına vb. yapılan sermaye transferleri bu bölüme gider kaydedilecektir. Diğer sermaye transferleri IV. Düzeyde aşağıda yer aldığı şekilde sınıflandırılmıştır.
07.1.9.01  Dernek, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık vb. Kuruluşlara
07.1.9.02    Vakıf Üniversitelerine
07.1.9.03    Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına
07.1.9.04    Kamu Ortaklıklarına
07.1.9.05    Özel teşebbüslere
07.1.9.06   Hane Halklarına: Hane halkına sermaye amaçlı bir transfer yapıldığında bu bölüme gider kaydedilecektir. Örneğin, konsolide bütçeye dahil bir kurum bütçesinden depremden zarar gören     vatandaşlara    konut     yapmak     üzere    karşılıksız     (hibe    veya     yardım    olarak)    bir    ödeme
yapıldığında bu bölüme gider kaydedilecektir. Ancak, depremden zarar gören vatandaşlara konut yapmak üzere karşılıklı (kredi olarak ve daha sonraki bir tarihte tahsil edilmek üzere) bir ödeme yapıldığında ise verilen bu kredinin borç verme bölümüne gider kaydedilmesi gerekecektir.
07.1.9.08   Türk Kültür Varlığının Korunması ve Tanıtımı Giderleri
07.1.9.09   Siyasi Tanıtma Giderleri: Kültürel tanıtmanın dışında sadece siyasi tanıtma amacıyla yapılan ve sermaye nitelikli olan yurtiçi transferler ise bu bölümde sınıflandırılacaktır.
07.1.9.11    Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerine
07.1.9.12    Kalkınma Ajanslarına
07.1.9.13    Bölgelerarası İşbirliği Proje Giderleri
07.1.9.14    Sosyal ve İktisadi Araştırma Proje Giderleri
07.1.9.15    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna
07.1.9.20     Akademik Ar-Ge Projelerine İlişkin Transferler
07.1.9.21     Akademik Ar-Ge Projelerine İlişkin Kurum Hissesi
07.1.9.22     Kamu Ar-Ge Projelerine İlişkin Transferler
07.1.9.23     Kamu Ar-Ge Projelerine İlişkin Kurum Hissesi
07.1.9.24     Savunma ve Uzay Sanayii Ar-Ge Projelerine İlişkin Transferler
07.1.9.25     Savunma ve Uzay Sanayii Ar-Ge Projelerine İlişkin Kurum Hissesi
07.1.9.26     Bilim ve Toplum Projelerine İlişkin Transferler
07.1.9.27     Bilim ve Toplum Projelerine İlişkin Kurum Hissesi
07.1.9.28   Devlet Yükseköğretim Kurumlarına Bölgesel Kalkınma Destekleri
07.1.9.29   Türkiye Maarif Vakfına 07.1.9.90       Diğer
07.1.9.99 Bilimsel Araştırma Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Giderler
07.2       YURTDIŞI SERMAYE TRANSFERLERİ
Dış ülkelere, uluslararası kurum ve kuruluşlara veya yurtdışında bulunan eğitim kurumlarına sermaye birikimi amacıyla veya sermaye nitelikli mal ve hizmetlerin finansmanı amacıyla yapılan karşılıksız ödemeler bu bölüme gider kaydedilecektir. Örneğin uluslararası bir kuruluşa hizmet binası yapması amacıyla ve karşılıksız olarak, konsolide bütçeden bir kaynak tahsis edildiğinde bu tutar bir yurtdışı sermaye transferi olarak sınıflandırılacaktır.
Yurtdışı sermaye transferleri III. düzeyde transfer yapılan kesime göre bir sınıflandırmaya tabi tutulmuştur.
07.2.1 Dış Ülkelere Yapılan Yardımlar
07.2.1.01 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 07.2.1.90 Diğer Ülkelere
07.2.2 Uluslararası Kuruluşlara Yapılan Ödemeler: Uluslararası kuruluşlara katkı, yardım veya diğer amaçlarla yapılan ödemeler bu bölümde sınıflandırılacak olup, ödemenin TL ile veya dövizle
yapılacak olması hususu ile yurtiçinde veya yurtdışında ödeme yapılması hususları ödemenin niteliğini değiştirmeyecektir. Uluslararası kuruluşlara yapılacak ödemelerin IV. Düzeyinde yer alacak detaylar ise aşağıdaki gibidir.
07.2.2.01 Uluslararası Kuruluşlara Katkı Ödemeleri: Üye olunup olunmadığına bakılmaksızın, uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen proje, program gibi faaliyetlere gönüllü veya zorunlu olarak katılım sağlanması durumunda ödenmesi gereken veya ödenmesi öngörülen tutarlar bu bölüme gider kaydedilecektir.
07.2.2.02        Uluslararası Kuruluşlara Yardım Ödemeleri: Üye olunup olunmadığına bakılmaksızın, bir uluslararası kuruluşun yürüttüğü proje, program gibi faaliyetlere gönüllü olarak destek verilmesi amacıyla yardım edilmesi durumunda ödenmesi öngörülen tutarlar bu bölüme gider kaydedilecektir.
07.2.2.90     Uluslararası Kuruluşlara Diğer Ödemeler   :
07.2.3   Uluslarüstü Kuruluşlara : Henüz bütçeden, uluslarüstü bir kuruluşa bir ödeme yapılmadığından IV. Düzeyde ilave bir detaya yer verilmemiştir.
07.2.4  Uluslarüstü Kuruluşlardan Merkezlerine: Henüz bütçeden, uluslarüstü bir kuruluştan merkezine bir ödeme yapılmadığından IV. Düzeyde ilave bir detaya yer verilmemiştir.
07.2.5       Eğitim Kurumlarına : Bütçeden, yurtdışında faaliyet gösteren ve Devletin bir birimi olmayan eğitim kurumlarına karşılıksız olarak ve sermaye birikimi amacıyla veya sermaye nitelikli mal ve hizmetlerin finansmanı amacıyla yapılan karşılıksız ödemeler bu bölümde yer alacaktır.
07.2.5.01 Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesine
07.2.5.02 Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesine
07.2.5.03 Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesine
07.2.9 Diğer Yurtdışı Sermaye Transferleri: Yurtdışı sermaye transferi niteliğinde olup yukarıda sayılan gruplara girmeyen ödemeler ise bu bölüme gider kaydedilecektir.
07.2.9.01        Diğer Sermaye Transferleri
07.2.9.08    Türk Kültür Varlığının Korunması ve Tanıtımı Giderleri
07.2.9.09    Siyasi Tanıtma Giderleri
Kaynak:analitik bütçe rehberi 
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template