11 Aralık 2019 Çarşamba

Harcırah ödemelerinde sıkça sorulan sorular


HARCIRAH ÖDEMELERİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR

Kurumlararası nakil işlemlerinde sürekli görev yolluğunu hangi kurum öder?
“Harcırah hizmetin taallük ettiği kurum bütçesinden ödenir.” (6245 SK. 57. maddesi) hükmü gereğince (önceki kurumunda ifa ettiği kamu hizmetini bundan sonra yeni kurumunda sürdüreceği, dolayısıyla hizmetinden artık atandığı kurumun yararlanacağı, harcırah kapsamında yer alan harcamalarının yeni kurumda göreve başlayabilmesi için yapıldığı hususu da dikkate alındığında) harcırahın atandığı kurum tarafından ödenmesi gerekmektedir.
 

İKAMETGAHLARININ BULUNDUĞU YERE ATANANLARA HARCIRAH ÖDENİR Mİ?
Sürekli görev yolluğu memur ve hizmetlilere eski memuriyet mahallinden yeni görev mahallerine kadar kendilerine ve aynı zamanda aile fertlerine ait ev eşyalarının fiilen taşıtılması ve diğer zorunlu giderlerine karşılık olarak verilmektedir.

İKAMETGAHLARININ BULUNDUĞU YERE ATANANLARA HARCIRAH ÖDENİR Mİ?
6245 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinin "g" bendinde memuriyet mahalli "...büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler;
Mezkur kanun maddelerinden de anlaşıldığı üzere kişinin görev yaptığı yer gibi ikametgahı da memuriyet mahalli tanımına girdiğinden ikametgahlarının bulunduğu yere atananlara harcırah ödemesi yapılamaz.

İKAMETGAHINI VE AİLE FERTLERİNİ YENİ MEMURİYET MAHALLİNE TAŞIMAYAN PERSONELE SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖDENEBİLİR Mİ?
6245 sayılı Harcırah Kanununun 10 uncu maddesinde, sürekli bir göreve naklen atanan memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar sürekli görev yolluğu olarak  yol masrafı,
•  yevmiye,
•  aile masrafı,
•  yer değiştirme masrafı verileceği, hükme bağlanmıştır.
44 üncü maddedesinde Aile masrafı, aile fertlerinden her biri için memur veya hizmetlilerin bu Kanuna göre müstehak oldukları taşıt ücreti ile gündeliklerinden oluşur

45 inci maddesinde;
“Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin;
a. Kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı, (Sabit Unsur)
b.  Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı (Bu miktar yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşamaz), (Sabit Unsur)
c.  Her kilometre veya denizmili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi, olarak hesaplanır. (Değişken Unsur)


Geçici görevin ifası sırasında şehir içinde kullanılan taksi ve benzeri nakil vasıtası ücretlerinin ödenirmi?

 
6245 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi gereğince memuriyet mahalli dışına görevlendirilenlere ikametgah veya vazife mahalli ile otogar, istasyon veya iskele arasındaki taksi ücretinin ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
Ancak, geçici görevin ifası sırasında şehir içinde kullanılan taksi ve benzeri nakil vasıtası ücretlerinin ödenmesine imkan bulunmamaktadır.

Geçici görevin ifası sırasında şehir içinde kullanılan taksi ve benzeri nakil vasıtası ücretleri ödenirmi?
Geçici Görevlendirmelerde taksi ve otobüs giderleri için belge gösterme zorunluluğu varmıdır?
Devlet Harcama Belgeleri yönetmeliğine göre belediye sınırları içindeki seyahatlerde ücretlerin belgelendirmesine gerek yoktur. Bu durumda memurun beyanı esastır.
Fakat idareler taksi ücretini çok abartılı bulursa ilgili meslek odalarından alacağı fiyat tarifesine göre ödeme yapabilirler.

Bir Günden Az Süre ile Görevlendirmeler.

 
(Gecenin tanımı Türk Ceza Kanunun da yapılmıştır. (güneş battıktan 1 saat sonra başlar ve güneş doğmasından 1 saat öncesine kadar devam eden süre) (5237 SK Madde 6/e))

Kaynak
Mustafa Barış KANTARCI-Nihal TOLUÇ
http://sgdb.ankara.edu.tr/files/2017/02/HARCIRAH-KANUNU-UYGULAMA-KILAVUZU.pdf
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template