10 Haziran 2010 Perşembe

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişiklik tasarısı

Devlet Bakanı hayati Yazıcı’nın düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı  657 Sayılı Memur Yasası’nda önemli değişiklikler yapıldı.

Taslak metni okumak için tıklayın
http://www.memurum.com/Eklenti/taslak.pdf

 Kariyer Uzmanlıkları
 Yeni yasayla kamu, 3 bin 680 adet uzman ve yardımcısı alacak. Halen kamuda çalışan personelin yüzde 0.7’sini oluşturan 3 bin 100 kariyer uzman ve uzman yardımcısı personelin maaşlarında iyileştirme yapılacak. Söz konusu personelin maaşlarının bin 660 lira ile 5 bin lira arasında değiştiğini belirten Bakan Yazıcı, aradaki farkın düzeltileceğini müjdeledi. Yasaya göre ayrıca KPSS’de en az yüzde 1’lik dilime giren üniversite mezunları arasından bin 140 adet uzman ve 2 bin 540 uzman yardımcısı alınacak.



Memura grev hakkı da gündemde
Yeni yasayla KİT personelinin sendikaya üye olma yasağı kaldırılacak. Konuya ilişkin bir soru üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, memurlara grev hakkı verilmesi konusunda, Türkiye’nin bu süreci aşama aşama katettiğini belirterek, “İnşallah daha sonraki süreçte grev hakkı da gündeme gelir. Onun için Anayasa değişikliği gerekiyor ama bu hakta statülerin de yeniden gözden geçirilmesi gerekir” dedi. “4C konusunda bu tasarıda bir çalışmanız var mı? Çalışmalar ne aşamada?” sorusu üzerine Yazıcı, “4C ile ilgili herhangi bir çalışmamız yok” dedi.
Anneye 24 aya kadar izin
• Eşi doğum yapan memurun babalık izni 3 günden 10 güne çıkarılacak.
• Evlilik ve ölüm durumundaki izin hakkı 5 günden 7 güne çıkacak.
• Kadın memurlara hamileliklerinin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek.
• Özürlü memura da istemezse gece nöbeti yok.
• Kadın memurlar çocuk bakımı için 0-2 yaş döneminde 24 ay ücretsiz izin alabilecekler. Anne bu izni kullanamaz ise baba memur a da doğum sonrası 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek.
• Annenin doğum esnasında veya sonrasında ölümü halinde memur babaya, anne için öngörülen ücretli ve ücretsiz izinler kullandırılacak.
• Devlet memurlarının bakmakla mükellef olduğu hastalara 3 aya kadar refakat izni imkanı tanınıyor. Gerektiğinde bu süre 6 aya çıkacak.
Doğum izninde AB’ye yaklaşıyoruz
Yeni yasayla anneye 24 aya kadar ücretsiz doğum izni gelirken bu izin AB ülkelerinde farklılık gösteriyor. Almanya baba ve anneye 156 gün ücretli izin veriyor. Ücret tavanı ise 1800 Euro. Ancak bu rakam yaşanan kriz nedeniyle 1200 Euro’ya düşürüldü. İsveç ise hem anneyi hem de babayı 18 ay ücretsiz izne ayırıyor. İngiltere erkeklere iki hafta ücretli izin verirken, Danimarka ise babaya 52 hafta ücretli izin hakkı tanıyor.
Sicil sistemine son
• Vatandaşa kötü davrananlar yandı
Memurların vatandaşın işlemine kayıtsız ve ilgisiz kalması uyarı cezasına tabi iken değişiklikle ‘maaştan kesme cezası’ verilecek. Vatandaşa kötü muamelede bulunan; söz veya hereketle sataşan memurun cezası ise ‘fiili kınama’ yerine ‘kademe ilerlemesinin durdurulmasına’ çevrilecek. Vatandaşa fiilen saldıran memur, memurluktan atılacak.
• Şehir dışına çıkışta izin zorunluluğu kalktı
Memurlar, oturdukları ilin dışına gitmek için amirinden izin almak zorunda kalmayacak. Toplu şikayette bulunmak, yasaklanmış yayını görev yerinde bulundurmak, gibi eylemler nedeniyle disiplin cezası almayacak.
• Çocuk yardımında sınırlama son buldu
Daha önce 2 çocukla sınırlandırılmış olan ve 2010 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2’nin üstündeki çocuklar için de verilmesine başlanan çocuk yardımı, tasarı ile kalıcı hale getiriliyor. Halen 700 bin çalışan aile yardımı, 2 milyon 400 bin çocuğa da çocuk yardımı ödeniyor.
• Basına bilgi verene maaş cezası geliyor
657 sayılı yasada yapılacak bir başka değişiklik ise yetkili olmadığı halde basına bilgi veren devlet memuruna verilecek ceza ile ilgili olacak. Halen bu durumda memura sadece ‘kınama’ cezası verilirken yeni değişiklikle ‘maaştan kesme’ cezası verilecek. İki kere üst üste bu cezayı alan memur, üst düzey yönetici olamayacak. Bakan Yazıcı, “Hiçbir kamu görevlisi o kadar saf değildir. Bir konuda iki defa ceza almaz” dedi.
• Sicile yeni sistem
Tasarı ile işlevini kaybettiği belirtilen devlet memuru sicil sistemi kaldırılıyor.  Memurların haklarında verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı ‘bir üst disiplin amirine’ gitme uygulaması son buluyor. Bunun yerine hakkında ceza verilen memur itirazını doğrudan sendika temsilcilerinin de bulunduğu ‘disiplin kuruluna’ yapabilecek.
• Emeklinin harcırahı    250 lira zamlanacak
Emekli olan memurlara yapılmakta olan 500 TL tutarındaki harcırah ödemesi yüzde 50 oranında artırılarak 750 TL’ye yükselecek. Bu düzenlemeden bu yıl emekli olması beklenen yaklaşık 40 bin memur yararlanabilecek.
• Sendikalıya 122 lira toplu görüşme parası
Sendikalı memurlara ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa toplu görüşme ikramiyesi verilecek. Böylece sendikalı memur yıllık 122 lira sendikalı ikramiyesi alacak. Anayasa Mahtemesi’nin konuyla ilgili düzenlemeyi iptali nedeniyle sendikalı memurların bu ödeneği kesilmişti.
Daha önceki KPSS sınav sonuçları hükümsüz olacak
Yazıcı, bu yıl 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde lisans ve yüksek lisans düzeyinde olanlar için, 26 Eylül 2010’da ise ortaöğretim ve ön lisans düzeyinde olan için KPSS sınavı yapılacağını hatırlattı. KPSS sınavlarına bu yıl 2,5 milyon kişinin gireceğinin tahmin edildiğini belirten Yazıcı, ‘’Bu sınavlar yapıldıktan sonra sene sonunda, kamuda istihdam edilecek kamu görevlerinin bu yapılacak sınav sonuçlarına göre yerleştirmeleri yapılacak. Daha önceki KPSS sınav sonuçları hükümsüz hale gelecek’’ uyarısında bulundu. Devlet Bakanı Yazıcı, ‘’uzman ve uzman yardımcıları bu yıl mı alınacak?’’ sorusuna ‘’Kanun çıkarsa, yetişirse bu yıl alınacak’’ yanıtını verdi..
Kamuya özelden transfer imkanı geliyor
Tasarı ile özel sektör yöneticileri; kamuda müsteşar, müsteşar yardımcısı, başkan ve genel müdür makamlarına atanabilecek. Söz konusu yöneticilerin maaşları geldikleri makamların maaşları kadar olacak. Ancak özelde çalıştıkları süre kamuda çalışılmış sayılacak. Böylece emekli olmaları durumunda kamunun tüm haklarından yararlanacak. Bunun için özelden geçen yöneticinin en az iki yıl süreyle kamuda çalışma şartı aranacak. Bakan Yazıcı, ‘’Bu uygulama, kurumsal liderliği ve sorumluluğu taşıyan üst yönetime zenginlik ve dinamizm getirecek. Kamu sektörü ve özel sektör, birbirini daha yakından tanıyacak, 2 sektör arasındaki yüksek duvarlar kalkacak” dedi.

Kaynak:stargazetesi.com

Bu yazıyı Paylaşın

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tasarı bakanlık merkez teşkilatında çalışan uzman ve uzman yardımcılarını kapsıyor ama her nedense mali hizmetler uzmanları merkez kadro olmasına rağmen tasarıda yok
en kısa zamanda tasıraya mali hizmetler uzmanlarının da alınması dileğiyle

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template