21 Şubat 2009 Cumartesi

Maliye, iktisat ve siyaset

Maliye, iktisat ve siyaset birbiriyle yakın ilişkide olan konular olmakla birlikte, zaman zaman da çatışırlar ve çekişirler.

Mali açıdan yararlı görülen bir uygulama, iktisadi gelişmeyi engelleyeceği için sonunda mali açıdan da yanlış hale gelebilir.


Bu yanlışlığın faturası da siyaset kurumuna ve siyasetçilere çıkar.
Tüm dünya, ekonomik bir kriz içinde sarsılırken ve krizin başladığı ülke başta olmak üzere, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke krizden çıkış yolunu şirket kurtarmak için kamu kaynaklarını kullanma yöntemini uygularken, bizde Maliye’ye kaynak kazanma meselesini temel alarak şirket batıracak cezalar uygulamanın bir doğru tarafı olabilir mi?
42 yıldan beri yakından tanıdığım ve dört yıl şirketler topluluğunun İcra Kurulu’nda bulunduğum Aydın Doğan’ın yasalar karşısında ne kadar dikkatli olduğunu biliyorum.
Yıllardan beri ‘vergi rekortmeni’ olan bir insanın vergi kaçırmış gibi kamuoyuna sunulmasının bütün vergi mükellefleri üzerinde ve iş dünyasında meydana getireceği sarsıntıyı ve ruhi çöküntüyü de herkes bilir.
Bu işte siyasi bir müdahalenin olup olmadığını ben elbette bilemem. Ama devlet adamlığı sorumluluğundaki siyasetçilerin bu konuya tam tersine çözüm için müdahalede bulunmaları gerektiğini biliyorum.
Konu, bağımsız yargıdan önce birbirine ast-üst ilişkisiyle bağlı görevlilerden oluşan yürütme organının konusudur. Sonunda bu tür işlerden zarar görecek; ülke ekonomisi ve ekonomiyi iyi yönetmekle sorumlu ve görevli olan siyasi yöneticilerdir. Konu Maliye memurlarına ve onların takdirlerine bırakılacak boyutların çok üstündedir. Ülkemizi yönetenler zaman ayırıp bu tür konuları doğrudan derinlemesine incelemeli, hem dosya üzerinde ve hem de doğacak sonuçları bilimlik yöntemlerle tahmin ederek karara varmalıdırlar.
Ve bu konulara bakarken asla şahsi kızgınlıklar, kırgınlıklar devreye girmemelidir. ‘Öfke ile kalkan ziyan ile oturur’ sözünün geçerli olduğu yerlerden biri de işte tam bu yerdir.
Bu konu ülkemizin siyasi iktidarı ile en büyük basın-yayın kuruluşu arasında bir kapışma, hesaplaşma ve kavga konusu olarak tırmandırılmamalı, çözüme ve bir arada aynı gemide yaşama bilincine uygun bir sonuca ulaştırılmalıdır.
Zaman zaman unutsak da bizler aynı gemideyiz...

Namık Kemal Zeybek Türkiye gazetesi


Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template