11 Şubat 2009 Çarşamba

Türkiye Belediyeler Birliği Maliye Bakanlığı'na dava açıyor

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 2009 yılı Bütçe Kanunu'nda yapılan değişiklikle Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi"nin belediyeler yerine Maliye Bakanlığı'na ödenmesine yönelik düzenlemeyi mahkemeye götürme kararı aldı. Söz konusu düzenleme ile Türkiye genelinde belediyelerin yüzde 10 ile yüzde 30 oranında gelir kaybına uğrayacağı bildirildi.




Türkiye Belediyeler Birliğinin Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı Ankara'da, Birlik hizmet binasında yapıldı. Toplantıda 2009 yılı Bütçe Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeyle önemli bir gelir kaynağı olan "Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi"nin Maliye Bakanlığına ödenmesine yönelik tebliğ görüşüldü.

Konuyu toplantıda detaylı olarak ele alan TBB Yönetim Kurulu, düzenlemenin belediyelerde ciddi gelir kaybına yol açacağını, bunun da hizmetleri aksatacağına dikkat çekti.

Düzenlemeye ilişkin tebliğin yasaya aykırı olduğuna dikkat çeken TBB Yönetim Kurulu, iptali için Maliye Bakanlığı aleyhine Danıştay nezdinden dava açmaya karar verdi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan TBB Başkanı Aytaç Durak, 2009 yılı Bütçe Kanunu'na parlamentoda bir madde ekleten Maliye Bakanlığı bürokratlarının belediyelere verilen yetkileri geri aldığını söyledi. Bu düzenleme ile belediye gelirlerinin asgari yüzde 8 oranında azalacağını vurgulayan Başkan Durak, "17 Temmuz 2008 tarih ve 26937 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun ile verilen ek kaynağa göre genel

bütçe vergi gelirlerinden aldıkları pay oranı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 oranında artan belediyelerimiz, belediyelere ödenmekte olan Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi'nin 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren vergi dairelerine, dolayısıyla Maliye Bakanlığı'na ödenecek olması nedeniyle gelir kaybetti. Yapılan düzenlemenin Anayasa'nın emredici hükümlerinden olan 127. maddesinin 6. fıkrasındaki 'Bu idarelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır' ifadesine; Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik

Şartı'nın, Yerel Makamların Mali Kaynakları başlıklı 9. maddesine ve konuyla ilgili diğer mevzuata aykırı hükümler içeriyor" dedi.

Başkan Durak, 15 Ocak 2009 tarih ve 2711 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Belediye Gelirleri Genel Tebliği'nin Anayasa, yasa ve diğer mevzuata aykırı olması nedeniyle yürütmenin durdurulması, tebliğin iptali ve yasanın iptali için de dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi için Danıştay nezdinde dava açmaya karar verdiklerini bildirdi.

Başkan Durak, yerel yönetimleri sıkıntıya düşüren bu değişikliğin detaylarından parlamento üyeleri ve başbakanın haberinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Memurlarnet'ten alınmıştır
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template