23 Haziran 2009 Salı

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Kamu İhale Sözleşmeleri Bilgilendirme Toplantısı

Kamu İhale Kurumu, Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesinin işbirliğiyle gerçekleştirilen Bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Kamu İhale Kurumu 2. Başkanı Hicabi Ece 4734 sayılı kanunla ilgili bilgi verdi.

Ece, Kamu alımları konusunda saydamlık, verimlilik ve rekabeti artıran ve aynı zamanda hesap verilebilirlik ile kamu denetimini sağlayan yeni kamu alımlarının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmesi kanunu ile düzenlendiğini ve 2003 yılından bu yana söz konusu kanunların uygulandığını ifade etti.
Hiç kuşkusuz yeni kamu alımları mevzuatı ile getirilen en önemli yenilik kamu alımlarına yönelik düzenleme ve inceleme görevi yapacak, idari ve mali özerkliğe sahip, merkezi bir idari otorite olan Kamu İhale Kurumu’nun kurulması olmuştur” saptamasını yapan Hicabi Ece, şöyle devam etti:
4734 sayılı Kanun ile verilen görevleri yapmak üzere oluşturulan Kamu İhale Kurumu’nun temel misyonu ve başlıca görevlerini şöyle sıralayabiliriz. Bütün ihale mevzuatını hazırlamak, geliştirmek ve uygulamayı yönlendirmek. İhalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar geçen süreçte idarelerce yapılan işlemlerde mevzuata aykırılık bulunduğuna ilişkin şikâyetleri incelemek ve sonuçlandırmak. İhale mevzuatı ile ilgili olarak kamu ve özel sektöre eğitim vermek. Görev alanı ile ilgili olarak istatistikler oluşturmak ve yayımlamak. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmak. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak. İhale ilanlarıyla ilgili esas ve usulleri düzenlemek, basılı veya elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamak
Kamu İhale Kurumu’nun kararlarının
idari nitelikli kararlar olduğunu ve yargı denetimine açık olduğunu hatırlatan Ece, Kamu İhale Kurumu’nun henüz 7 yıllık bir oluşum olmasına karşın üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmeye devam ettiğini vurguladı.
2008 yılında yayımlanan 5812 sayılı Kanunla Kamu İhale Kanununda önemli değişiklikler yapıldığını ifade eden Hicabi Ece, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çıkarılan yeni İhale Uygulama Yönetmelikleriyle hem yapılan kanun değişikliğine uyum sağlanması ve hem de uygulamada tespit edilen aksaklıkların ve tereddütlerin giderilmesi hedeflenmiştir. 5812 sayılı kanun ile yapılan değişikliklerden en önemli olanlarını şöyle sıralamak mümkündür:
Şikayet sistemi yeniden düzenlenmiştir. İhalelerde saydamlık artırılmıştır. Elektronik ihalenin yasal altyapısı kurulmuştur. Kamu İhale Kurumunun görev ve yetkileri yeniden düzenlenmiştir. “
Kaynak:
http://www.gazeteguncel.com/haber-Erzurumda-kamu-ihalesi-anlatildi-5422/
Bu yazıyı Paylaşın

0 yorum:

Mevzuat.Net

 

Not defteri

Günün Sözü

Mali Hizmet Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon forFree Blogger Template